004.jpg

У Сумах, у День захисника України, День українського козацтва та День Покрови Пресвятої Богородиці, представили на широкий загал пам'ятник Героям Небесної Сотні.

За глибиною задуму, багатогранністю, масштабністю реалізації, та технікою виконання – сумський пам'ятник Героям Майдану – унікальний в Україні.

Подвиг наших сучасників, які віддали свої життя за свободу та незалежність українського народу, втілено в бронзі та граніті у талановитому авторському задумі скульптора Катіба МАМЕДОВА.

Пам’ятник встановлено у сквері Героїв Небесної Сотні, у середмісті Сум. Попередньо, сквер реконструювали згідно з реалізованим у місті законодавством про декомунізацію.

Найкращу ідею концепції пам'ятника обирали декілька років: з 2014 року було проведено чотири міських конкурси на кращий проєкт, але жодна з робіт не зачепила членів журі, не було такого, який би одночасно відобразив суть подій, національний аспект героїзму, відтворив емоційне навантаження та відповідав критеріям монументалізму в архітектурі, що зводиться на віки.

Тим часом з’явилися яскраві архітектурні рішення в увіковіченні подвигу героїв Небесної сотні у Харкові та Житомирі, в інших невеличких містах країни.

Питання пошуку виразного проєкту для Сум за цей час з порядку денного не знімалося. Сумські фахівці зацікавилися роботами харків’янина, українського скульптора азербайджанського походження Катіба Мамедова. Запропонували йому виготовити для сумчан кілька варіантів ескізів. Врешті їх було вісім, кожен вартий уваги. Відчутно виділявся один з них, який було представлено комісії з питань увічнення пам'яті видатних осіб та подій у Сумах та який знайшов схвалення більшості. Відповідне рішення міської ради № 6807 про встановлення пам’ятника Героям Майдану у сквері Небесної Сотні було прийнято у травні 2020 року.

Робота з облаштування пам'ятника тривала півроку, і сьогодні, у потрійне для українців свято, монумент представили широкому загалу.

Пам’ятник та його облаштування – це спільна праця сумських меценатів, виробничих підприємств та міської влади, які вклали в реалізацію масштабного проєкту кошти, будівельні матеріали, а головне – з чистим серцем і відкритою душею виконали свій борг перед світлою пам’яттю загиблих Героїв.

«Саме жертвою Небесної Сотні була утверджена воля нашої країни, наше прагнення бути по справжньому демократичним суспільством, де на першому місці – людина, де слово народу відіграє вирішальну роль. Невимовний біль переповнює наші серця за тих, хто загинув на Майдані Незалежності під час Революції Гідності. Серед загиблих був і наш земляк, Герой України, Почесний громадянин Сум, посмертно нагороджений орденом «Золотої Зірки» Олексій Братушка, який загинув від кулі снайпера на Інститутській, в самий пік безпощадного розстрілу наших земляків. Ми пам'ятаємо наших Героїв, пам'ятаємо їхній подвиг і увіковічнюємо його для майбутніх поколінь сумчан, і всіх українців», – говорить міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

На виготовлення величного монументу використано три тони бронзи та близько двох тон – червоні гранітні піраміди, що символізують соціальний вибух шестирічної давнини.

За словами першого заступника міського голови Володимира ВОЙТЕНКА, зважаючи на такі технічні характеристики до зведення пам'ятника залучали досвідчених конструкторів, – при реконструкції скверу було здійснено обстеження ґрунтів, закладено бетонну «подушку». Також виконано заміну світла, зокрема й спрямованого на пам’ятник, завдяки чому підсилено емоційну напругу сприйняття відльоту світлих душ народних Героїв.

«У червоній бруківці на підході до пам’ятника проглядається християнський хрест. Саме тому плитку довелося замінити, вона не вписувалася у загальну концепцію. Велике смислове навантаження несе і ландшафтна ідея, що ще буде реалізована – суворий ландшафтний бордюр із самшиту, дуга з квітів за пам’ятником та дерева з вогненною червоною кроною», – зауважив посадовець.

В свою чергу керівник проєкту реконструкції скверу, архітектор Юрій ХАРЧЕНКО зазначає: «В Україні, за масштабністю та реалізацією задуму, таких пам'ятників немає. Українець, посічений кулями та дощем, але нездоланний. І таких як він – сотні. Вони захищали гідність і свободу з тим, що мали в руках. Віддали свої життя – і отримали крила, птахами поринули у височінь, де янголами-охоронцями стали на сторожі того, за що довелося заплатити найдорожчим. Споруда не має бокових фасадів – вона нікого не залишає поза увагою, навкруги немає байдужих».

Як підтвердження того, що життя продовжується, ростуть діти, заради кращого майбутнього яких і загинули Герої Небесної Сотні – поруч зі сквером облаштовано дитячий ігровий майданчик із сучасними ігровими елементами та штучним покриттям.