004.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради наголосив відповідальним за перебіг виборчого процесу в Сумах на забезпеченні протиепідемічних заходів на виборчих дільницях.

Зокрема, очільник Сум доручив в обов’язковому порядку забезпечити проведення дезінфекції приміщень, де відбуватиметься волевиявлення громадян, та наявність там антисептиків.

Начальник відділу охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що в місті надалі спостерігається загострення ситуації з захворюваністю на COVID-19. За останню добу додалось 153 хворих. Разом із тим 37 сумчан одужали.

Загалом протягом попереднього тижня недугу підтвердили у 1197 містян, померли 24 особи. Одужали 269 хворих (серед них 48 дітей і 15 медичних працівників).

Наразі на COVID-19 хворіють 4510 сумчан. КНП «Клінічна лікарня № 5» на стаціонарному лікуванні перебувають 128 сумчан (13 – у відділенні інтенсивної терапії, 50 – на кисневій підтримці, один хворий підключений до апарату ШВЛ). КНП «Клінічна лікарня № 4» лікуються 30 хворих (12 отримують кисневу підтримку). У КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» нині проходять лікування п’ятеро дітей, у яких цю недугу підтверджено (троє – у відділені інтенсивної терапії), та 19, у яких хворобу підозрюють.

Минулого тижня для прийому хворих із такою недугою у КНП «Клінічна лікарня № 5» розгорнули додатково 50 ліжок.

Тож, у КНП «Клінічна лікарня № 5» нині нараховується 125 ліжок (завтра додасться ще 50), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 30 (цього тижня з'являться ще 15, надалі, у відповідності до того, як у закладі завершуватимуть ремонтні роботи, кількість ліжко-місць для хворих із COVID-19 збільшуватиметься), КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 115 (за потреби, є змога довести їх кількість до 230). Також Олена Чумаченко повідомила, що подані заявки до МОЗ України про розгортання ліжок у КНП « Сумська ЦРКЛ» та КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни».

Щодо створення в Сумах власної ПЛР-лабораторії, посадовиця проінформувала, що цього тижня відбудеться навчання для тих, хто там працюватиме, і, щойно завершать ремонт вентиляційної системи, розпочнеться проведення досліджень.

Олена Чумаченко наголосила на тому, що зараз як ніколи необхідно дотримуватись протиепідемічних заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції, зокрема без нагальної потреби не відвідувати місця скупчення людей, дотримуватись соціальної дистанції, дбати про гігієну рук та кашлю, правильно користуватись засобами індивідуального захисту.

Вона нагадала, що в Сумах працює «гаряча лінія» з підтримки хворих на COVID-19, до якої в перші дні роботи надійшло 118 звернень, які в основному стосувались проведення обстеження, укладання декларацій із лікарями первинної ланки, уточнень щодо лікування та госпіталізації.