007.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО доручив мобільним групам із контролю за дотриманням протиепідемічних заходів на працюючих об’єктах, що здійснюють господарську діяльність на території Сум, готувати проєкти рішень на розгляд виконкому щодо обмеження роботи закладів-порушників карантину.

За словами очільника Сум, ті, хто безвідповідально відноситься до протиепідемічних правил, працювати не зможуть, а відтак у суб’єктів господарювання права на помилку немає – в обов’язковому порядку має бути дотримана дистанція відвідувачів, проведена дезінфекція та зберігатися масковий режим. Останній пункт, наголосив Олександр Лисенко, стосується не тільки працівників (водіїв, продавців, адміністраторів, офіціантів тощо), а й безпосередньо відвідувачів/користувачів послуг. Так, згідно з законопроєктом, який нещодавно ініціював Кабмін, за відсутність маски або одягнуту на підборіддя, чи яка не закриває ніс, передбачається штраф у розмірі 170 грн., при повторному порушенні санкція вже 255 гривень.

Тож на виконання доручення керманича міста у Сумах й надалі триватимуть посилені перевірки мобільними групами дотримання карантинних обмежень. Відтепер їх робота розпочинатиметься з 8:00.

За результатами чотирьох рейдів минулого тижня відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно з правовим управлінням було обстежено 112 підприємств на вул. Петропавлівська, вул. Г. Кондратьєва, вул. Соборна, пр-т Курський, вул. Леваневського, пр-т Шевченка, наряду з чим також проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота. Разом із тим, члени мобільних груп склали два акти щодо виявлених порушень карантину – у кіоску, що на пр-ті Курський продавець перебував без захисної маски під час обслуговування покупців і був відсутній графік вологого прибирання приміщення. Також на пр-ті Курський в магазині випічки були відсутні маркування на підлозі соціальної дистанції на відстані 1,5 м між покупцями, та графік вологого прибирання приміщення. Керівникам даних підприємств передали акти перевірок щодо усунення виявлених порушень.

Перевірки відділом транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг спільно з правоохоронцями 105 одиниць приватного пасажирського транспорту на 15 маршрутах порушень щодо маскового режиму, проведення дезінфекції як самого транспорту, так і на транспортному підприємстві, – не виявили.

Загалом, як поінформував заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, з 12 по 15 жовтня мобільними групами було проведено 379 перевірок на працюючих об’єктах, що здійснюють господарську діяльність на території Сум, у тому числі в кафе, магазинах закладах побутового обслуговування тощо.

Складено 10 актів перевірок та чотири протоколи. Проводились профілактичні бесіди щодо недопущення порушень карантинних норм чинного законодавства.

Також мобільними групами зі складу військової частини 3051 Національної гвардії України для оперативного реагування та контролю за дотриманням правил карантину щоденно виділялось 39 військовослужбовців, що дало змогу створити додаткові 12 мобільних груп та провести більшу кількість профілактичних бесід – 102. Водночас окремо від мобільних груп проводили перевірки на дотримання протиепідемічних заходів й Сумський відділ поліції та управління патрульної поліції в Сумській області, в результаті чого було складено 30 протоколів про порушення.