0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради доручив начальнику відділу охорони здоров’я Олені ЧУМАЧЕНКО завершити створення міської ПЛР-лабораторії в найкоротші терміни.

Зокрема, очільник міста наказав протягом тижня, по можливості, завершити всі підготовчі роботи з тим, аби вже наступного лабораторія почала проведення тестувань. Олена Чумаченко повідомила, що днями в приміщенні, де розміщуватиметься лабораторія, приступають до монтажу перегородок, після чого почнуть налаштовувати обладнання.

«Будівельні роботи і роботи з монтажу необхідно завершити цього тижня, а ми у п’ятницю підемо і подивимось, що там. Скажіть підрядникам, що дорогий кожен день, кожна хвилина, кожна секунда, і ми все контролюємо, бо це дуже важливо», – сказав міський голова, звертаючись до начальника відділу охорони здоров’я.

Олена Чумаченко повідомила, що захворюваність на COVID-19 не спадає. Минулого тижня в Сумській області та Україні реєструвались рекордні добові показники хворих. Так, у Сумах у п’ятницю, 20 листопада, виявили найбільшу кількість недужих – 500.

Загалом минулого тижня хворобу виявили у  2151 жителя обласного центру (на 24,2% більше ніж тиждень тому), померло 15 осіб, одужало 764.

Останньої доби зафіксовано 157 нових випадків COVID-19, 117 хворих побороли недугу.

Наразі в Сумах продовжують хворіти 8084 осіб. Стаціонарне лікування в КНП «Клінічна лікарня № 5» отримують 107 осіб (дев’ятеро хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, 45 – на кисневій підтримці, двоє – підключені до апарату ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» лікується 31 хворий (26 отримують кисень вільним потоком), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 21 дитина (п’ятеро мають підтверджений діагноз, троє поміщені до відділення інтенсивної терапії). У медичних закладах міського підпорядкування вільними залишаються 68 ліжок для дорослих і 94 для дітей. Ще 20 містян лікуються у КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (12 – на кисневій підтримці), 22 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни».

На запитання Олександра Лисенка щодо наявності ліків для хворих на коронавірус, Олена Чумаченко відповіла, що заклади забезпечуються лікарськами засобами, які включені до Національного переліку, але разом із тим виникли проблеми з постачанням, бо виробники зменшили потужності. Також начальник відділу охорони здоров’я повідомила, що очікується надходження 50 кисневих концентраторів і є домовленість щодо придбання ще 40, а монтаж системи централізованої подачі кисню в КНП «Клінічна лікарня № 5» виконаний на 40%.