0010.jpg

Представники міської влади та правоохоронних органів під час брифінгу, приуроченого до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», доповідали про заходи із запобігання та протидії домашньому насильству серед містян.

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ зазначила, Сумська громада активно долучається до заходів, покликах протидіяти та запобігти домашньому насильству. Так, для забезпечення міжвідомчої співпраці в напрямку реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству рішенням виконавчого комітету від 12 березня 2019 року № 114 в місті було створено координаційну раду.

Представники всіх служб, які входять до її складу, є суб’єктами взаємодії у цій сфері та мають певні повноваження по захисту постраждалих від домашнього насильства та наданню їм різних видів допомоги у відповідності до компетенції.

«На сьогоднішній день проблема домашнього насильства залишається актуальною і для нашої громади, оскільки така модель поведінки передається дітям від батьків, вважається ними нормою та переноситься в свою майбутню сім’ю. Вирішальне значення в боротьбі з цим негативним явищем має скоординованість та взаємодія всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії домашньому насильству», – сказала заступник міського голови.

Посадовиця також зауважила, що важливу роль в цьому питанні відіграє поінформованість громадян про можливість отримати підтримку та допомогу, тому під час акції «16 днів проти насильства» з 25 листопада по 10 грудня проводитимуться просвітницько-профілактичні заходи щодо навичок протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, попередження ризиків потрапляння у рабство, формування культури гендерної рівності. Цього року, враховуючи карантинні обмеження, заходи проходитимуть здебільшого в онлайн-режимі у вигляді тренінгів, вебінарів, квестів, семінарів, бесід, практичних занять, виставок тощо.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення, начальник управління соціально-трудових відносин Олена БУТОВА повідомила, що їхнім структурним підрозділом постійно здійснюється координація заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Так, з початку року від Сумського відділу поліції отримано інформацію про вчинення 195 випадків домашнього насильства по відношенню до 165 осіб, які потребували захисту, підтримки та допомоги. Порівняно з відповідним періодом минулого року чисельність постраждалих від домашнього насильства зменшилась на 102 особи або 38,2%. Слід зазначити, що 86% постраждалих – жінки.

При цьому, 47% в загальній кількості випадків домашнього насильства допущено чоловіками по відношенню до дружин (79) та 22 % – синами щодо матерів (36).

«Аналізуючи причини домашнього насильства, спостерігаємо, що більше половини випадків було скоєно правопорушниками, які перебували в стані алкогольного сп’яніння. Серед кривдників є особи, які допускали такі вчинки неодноразово і вже відбували покарання за скоєння різних злочинів», – сказала Олена Бутова.

З’ясування причин та обставин вчинення насильства, а також надання постраждалим інформації про установи, в яких можна отримати допомогу, з початку року здійснювалось під час комісійних обстежень за місцем їх проживання, після запровадження карантинних обмежень ця робота проводиться в телефонному режимі. Переліки закладів, якими надається медико-соціальна, психологічна, юридична та інші види допомоги постраждалим від домашнього насильства надсилаються поштовими відправленнями або електронними засобами зв’язку. А потім в телефонній розмові опрацьовується питання, до якого саме закладу у постраждалого є потреба звернутись.

За словами дільничного офіцера Сумського відділу поліції ГУ Національної поліції України в Сумській області Дмитра НАГАЙЦЕВА, представники поліції цілодобово реагують на виклики громадян, які стосуються питань домашньої тиранії, більшість з них надходить у вечірній час.

Цьогоріч, за фактами вчинення домашнього насильства, представниками оперативної групи здійснено 2086 виїздів. На даний час в Сумському відділі поліції за скоєння домашнього насильства перебувають на обліку 487 осіб.

Також за фактами виїздів працівниками групи реагування складено 604 адміністративних протоколи, з них 126 протоколів за вчинення повторних фактів домашнього насильства. У поточному році, за неодноразові факти вчинення домашнього насильства, 16 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності.

Тим часом Служба у справах дітей, зауважила її керівник Валерія ПОДОПРИГОРА, протидіє жорстокому поводженню з дітьми та реагує на випадки насильства над ними. Зокрема, 1 червня поточного року, прийнято Постанову КМУ № 585, яка чітко визначає механізми взаємодії роботи служби та відповідальних структурних підрозділів та установ, щодо попередження жорстокого поводження з дітьми та роботи з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Окрім того, прийнято рішення виконавчого комітету щодо затвердження міждисциплінарної команди, яка працюватиме з дітьми і родинами, які зіткнулися з домашнім насиллям. До команди входитимуть фахівці, які дотичні до постраждалої дитини, це можуть бути представники закладу освіти, де дитина навчається, психолог або ж соціальний педагог, медичні працівники тієї установи, де обслуговується родина.

Щодо статистики випадків жорстокого поводження з дітьми, за словами Валерії Подопригори, за останні два роки, з 2018 по 2020, їх кількість зменшилась. У позаминулому році на обліку перебувало 53 дітей, які опинились у складних умовах, п'ять з них постраждали від насилля, наразі ж на обліку у відділі перебуває 31 дитина, яка опинилась у складних життєвих обставинах, з них одна постраждала від жорстокого поводження.

Наостанок Альона Дмітрєвская закликала жертв домашнього насильства не мовчати, а звертатись до правоохоронних органів та інституцій, що покликані запобігати та протидіяти цьому негативному явищу. Серед таких Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, центр матері та дитини, «Клініка дружня до молоді» при КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», Сумський обласний центр соціально-психологічної допомоги, міський центр соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді, Служба у справах дітей.

Список закладів із допомоги постраждалим.