005.jpg

Департамент соціального захисту населення, виконуючи державні програми, в межах своїх повноважень проводить роботу із забезпечення осіб із інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, санаторно-курортним лікуванням, здійснює виплати компенсацій та допомог, передбачених чинним законодавством.

Майже 2000 осіб із інвалідністю звернулись протягом року з заявами та індивідуальними програмами реабілітації, в яких зазначено медичні рекомендації щодо потреби в забезпеченні тими чи іншими технічними засобами. Спеціалісти департаменту надали роз’яснення щодо умов забезпечення необхідними технічними засобами, а також щодо вибору підприємств, які виготовляють такі засоби. Як результат, особам з інвалідністю видано понад 4500 направлень, які в подальшому передані до підприємств. Налагоджено тісну співпрацю з 55 виконавцями замовлень., укладено 354 договори, завдяки чому 1769 осіб отримали 4188 засобів реабілітації на суму близько 12 млн гривень. До кінця року ще 144 особи з інвалідністю отримають необхідні їм засоби. До слова, другий рік поспіль потреби мешканців громади в забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації задовольняються в повному обсязі.

Оздоровлення в поточному році пройшли 98 осіб із інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства на суму 838 тис. гривень. Послуги з санаторно-курортного лікування надавали 47 санаторно-курортних закладів – за основними профілями захворювань. Серед основних – лікування захворювань опорно-рухового апарату, нервової системи, органів кровообігу та травлення в санаторіях «Токарі» (м. Лебедин), «Горького» (м. Одеса), «Карпати» (Закарпатська область), «Дніпро Бескид» (м. Трускавець) та інші. Також 28 осіб з інвалідністю внаслідок війни оздоровилися в санаторіях «Перемога» (м. Київ), «Слава»( м. Миргород), «Салют» (м. Одеса ) та «Батьківщина» (м. Трускавець). Особи з інвалідністю, які перебували на обліку та відмовились від санаторно-курортного лікування, а таких 153, отримали компенсацію замість путівки на загальну суму 81 тис. грн. (розмір компенсації склав від 287 до 573 грн. в залежності від групи інвалідності).

У 2020 році право на отримання реабілітаційних послуг набули діти, інвалідність яких пов’язана з різними захворюваннями, тоді як у минулому році подібне право мали лише діти з інвалідністю із захворюванням на ДЦП.Батьки дітей могли самостійно визначитися з реабілітаційною установою та періодом отримання рекомендованих заходів. Із реабілітаційними закладами, обраними батьками, департамент укладав договори на надання відповідних послуг. Протягом року 150 дітей з інвалідністю отримали реабілітацію на суму 2,5 млн грн. (торік послуги з реабілітації були надані лише 47 дітям із захворюванням на ДЦП).