001.jpg

ГО «Бюро правничих комунікацій» спільно з посадовцями міської ради в рамках проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми» провели спільне заняття.

Урок толерантності «Інвалідність і суспільство», що пройшов у онлайн-форматі, об’єднав знання та досвід експертів з питань доступності для маломобільних груп містян, представників ГО «Бюро правничих комунікацій та працівників структурних підрозділів міської ради.

Експерт проєкту, координаторка ГО «Ініціативи Слобожанщини» Дарія САССА зауважила: «Заходи, які плануються та проводяться для нас, але без нас – не варто практикувати. Люди з інвалідністю потребують умов для вільного руху у межах міського простору, для виявлення свої громадянських активностей». Експерт пояснила, як краще спілкуватися з людьми з інвалідністю, які відвідують владні установи з метою отримати адмінпослуги: як звертатися, спілкуватися, пропонувати допомогу, підказувати про можливі перешкоди у приміщенні на шляху до кабінету. Поділилася рекомендаціями і щодо представлення інформації на офіційних веб-ресурсах, аби та була доступною для людей з порушеннями зору чи слуху.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН повідомила гарну новину про те, що вже наразі є вагомий результат цьогорічної співпраці з ГО «Бюро правничих комунікацій»: на наступний рік передбачено фінансування перекладу жестовою мовою онлайн-трансляцій засідань міської ради та її виконавчих органів. Відповідне завдання додано до програми «Відкритий інформаційний простір Сумської міської територіальної громади на 2019-2021 роки». Антоніна Кохан наголосила, що, плануючи цільові програми на найближчу перспективу, важливо враховувати потреби людей з інвалідністю, тому комунікація з ними має бути максимально ефективною. Треба уміти слухати та розуміти людей, які прагнуть розкрити свої здібності та реалізувати права. За її словами, департамент комунікацій та інформаційної політики є інформаційним партнером громадськості із зазначених питань та здійснює інформування громади щодо моніторингу доступності та інклюзивності міського простору.

Підвищили власні компетенції з питань професійної комунікації з людьми з інвалідністю містян, дотримання принципів толерантності та рівності запрошені представники структурних підрозділів міської ради: департаменту комунікацій та інформаційної політики, департаменту соціального захисту населення, департаменту інфраструктури міста, відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг, управління «Центр надання адміністративних послуг у м.Суми», управління архітектури та містобудування, управління освіти і науки, відділу культури, відділу охорони здоров’я, відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, відділу у справах молоді та спорту, Сумського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У проведенні «Уроку толерантності» взяли участь: Олег ГАБ – голова ГО «Рука допомоги», Марина ЄЖКУН – регіональний координатор із взаємодії з громадськістю у Сумській області секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, комунікаційний менеджер ГО «Бюро правничих комунікацій» Наталія ЛЕБЕДЬ.

За підсумками навчання було узгоджено розробити тематичні довідкові матеріали для посадовців та працівників комунальних установ і організацій.

Співпраця у цьому напрямку триватиме й надалі.

Нагадаємо, така зустріч відбулася у рамках проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми», який реалізується у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.