Надрукувати
Перегляди: 1140

Підсумкова, V зустріч координаторів міст учасників Програми РЄ «Інтеркультурні міста України» відбулась в режимі онлайн.

Учасники національної Мережі Інтеркультурних Міст України збираються на координаційні зустрічі наприкінці року, щоб підвести підсумки, обговорити та сформулювати нові завдання та напрямки, підготувати програму роботи на наступний рік задля подальшого розвитку як інтеркультурних міст, так і власне моделі інтеркультурної інтеграції у містах та регіонах.

Координатор Національної Мережі ІСС-Україна Ксенія РУБІКОНДО, зокрема, зазначила: «Незважаючи на виклики, які ми всі змушені долати цього року, співпраця нашої національної мережі продовжується. І це добра новина. Висока оцінка вищих посадових осіб Ради Європи, яку отримала наша Мережа від пані Ірени ГВІДІКОВОЇ, Голови Департаменту Інклюзії та Боротьби з Дискримінацією Ради Європи, ще раз свідчить про те, що співпрацюємо ми з вами, як завжди, організовано, віддано і ефективно. Отож, час підвести підсумки нинішнього насиченого діяльністю з підвищення ІСС-компетентності та іншими ініціативами наших міст року».

У зустрічі взяли участь координатори Сум, Одеси, Вінниці, Луцька, Павлограда, Мелітополя, які підготували річні звіти про виконану роботу із впровадження інтеркультурної політики. Координатор міста Суми ICC-UA, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН наголосила, що Сумська міська рада у питанні впровадження інтеркультурної політики у році, що минає, обрала пріоритет: підвищення інтеркультурної компетентності. Зокрема, було завершено інтеркультурний видавничий проект «Суми: інтеркультурний діалог», що інформує про національні культурні традиції та сучасну проектну роботу національних меншин, які здійснюють статутну діяльність. Посадовцями департаменту в межах навчального курсу «Планування нормативно-управлінських, державно-управлінських рішень стратегічного планування місцевого розвитку» на кафедрі управління імені О. Балацького Сумського державного університету прочитано онлайн-лекції «Стратегія інтеркультурного розвитку міста Суми в контексті міського стратегічного планування». Спільно з представниками національних товариств проведено акції з озеленення міського скверу «Дружба» та передано Сумському міському голові Олександру ЛИСЕНКУ ініціативи щодо подальшого опорядкування улюбленого місця відпочинку сумчан.

Партнери міської ради з розробки та реалізації Стратегії інтеркультурного розвитку, науковці СумДУ кафедри управління ім. О. Балацького під керівництвом Ганни ШВИНДІНОЇ започаткували роботу Клубу з розвитку громадянської залученості Civic Engagement Club. Засідання за участю зарубіжних студентів відбуваються англійською мовою та сприяють їх адаптації у міському середовищі. Програма реалізується в рамках проєкту «Центр освіти і навчання дорослих м. Суми: професійна та громадянська освіта на службі розвитку громади», який здійснює ГО «Центр освіти впродовж життя» за підтримки DVV International в Україні та сприяння Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Саме в рамках цього проєкту було проведено тренінг «Intercultural communication & leadership: dialogue for successful cooperation» для іншомовних студентів університету.

Патрульною поліцією міста проведено зустрічі з іноземними студентами, на яких розглядалися питання українського законодавства та необхідності його дотримання, відповідальності за вчинені правопорушення; питання рівності прав та необхідності повідомлення про факти їх порушень. Триває співпраця шкіл та поліції, спрямована на вирішення проблеми підліткової та дитячої злочинності, а також на виховання толерантного ставлення школярів до представників різних культур, етносів та рас. Патрульна поліція отримала посібник «Інтеркульутрні міста. Громадська поліція», виданий у рамках програми «Інтеркультурні міста України», який використовує у своїй роботі.

Координатори міст обговорили питання оновлення ІСС Індексу, бренду Програми ІСС та інформування громад щодо реалізації інтеркультурної політики, наповнення офіційних сайтів та тематичних сторінок у соцмережах.

Наразі формуються пріоритети роботи Національної Мережі ICC-UA на 2021 рік.

Фото з https://www.facebook.com/groups/icc.ua/permalink/5011037912270081