0010.jpg

За період пандемії COVID-19 у КНП «Клінічна лікарня № 5» пролікували 1036 пацієнтів із цією недугою.

Наразі в медичному закладі функціонують п’ять інфекційних відділень, де розгорнуто 175 ліжок. Щодня – о 8:00, 15:00 та 22:00 – персонал лікарні надає оперативну інформації до диспетчерської служби швидкої допомоги щодо наявності вільних місць в інфекційних відділеннях.

Окрім цього, на випадок ускладнення ситуації зарезервували для хворих такого профілю хірургічне відділення «Одного дня», з операційною, післяопераційною палатою, перев’язувальними. Приміщення відремонтували та оснастили, зокрема в операційній є апарат ШВЛ, в палатах – монітори пацієнта тощо. Як зазначив завідувач хірургічного відділення № 3 Володимир БЕЗБАБНИЙ, в їхньому розпорядженні все необхідне для надання хірургічної допомоги хворим на коронавірус.

Завідувач інфекційного відділення № 2 Олег ГЕЙКО, розповів, що працюють із 7 вересня. Розпочинали з 20 ліжок, а нині їх уже 35. За період роботи значно покращилось матеріальне забезпечення відділення, як ліками так і медичним обладнанням. Так, наразі у відділенні мають 13 кисневих концентраторів та 20 ліжок, котрі обладнані точками централізованої подачі кисню, що навіть більше за нормативи. Також є новий кардіограф, спірограф, пульсоксиметри, монітори для спостереження за важкими хворими. Медичний персонал повністю забезпечений засобами індивідуального захисту. У вересні у відділенні пролікували 83 хворих, у жовтні – 104, у листопаді – 97. Нині допомагають одужати 28 сумчанам. Як метод профілактики COVID-19, лікар радить містянам дотримуватись правил особистої гігієни та користуватись засобами індивідуального захисту.

Для успішного лікування тих, кого недуга не оминула, в лікарні облаштували 56 ковідних кисневих точок, які постачаються медичний кисень із лікарняної кисневої станції, де є його достатній запас: 70 кисневих балонів та три кисневих кріоциліндри (двоє об’ємом на 190 літрів, один – на 480 літрів). У планах – встановити в медичному закладі ще один кріоциліндр більшого обсягу. Облаштування кисневої станції відбулось завдяки спільним зусиллям міської влади, благодійного фонду «Бізнес – місту» та лікарні.