001.jpg

Проєкт бюджету Сумської міської територіальної громади на 2021 рік підтримано голосами 30 міських обранців.

На початку третього пленарного засідання очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО закликав депутатів відкинути політичні амбіції та підтримати головний кошторис міста на прийдешній рік. Як зауважив міський голова, депутат – це в першу чергу ефективний менеджер на своєму окрузі, а вже потім політик.

«Дехто з депутатів, які виступали політично з трибун, протягом трьох місяців так і не розібрались, не вивчили основні моменти бюджету громади, і навіть не брали участі у його формуванні. І коли я запитав, скільки ж коштів ми виділяємо на охорону здоров'я, вони не знали, що це 130 млн грн.», – сказав очільник міста.

За його словами, незважаючи на те, що в наступному році буде скорочення бюджету розвитку на 170 млн грн., всі видатки на медицину зберігаються, як і всі соціальні програми, в тому числі – безкоштовний проїзд пенсіонерів комунальним громадським транспортом (на компенсації КП «Електроавтотранс» передбачено близько 60 млн грн.), фінансування харчування дітей у школах. Передбачено кошти на ремонт ліфтів, житлового фонду, доріг і тротуарів.

Крім того, на 2021 рік на виконання депутатами виборчих програм і доручень виборців зарезервовано 42 млн гривень. Кожен із членів міського парламенту, в тому числі, представники фракції «Європейська солідарність», які не голосували за бюджет Сумської міської громади, матиме можливість використовувати 1 млн грн, на підтримку свого округу та працювати в синергії з розпорядниками коштів по програмах розвитку міста: 200 тис. грн. передбачено на ремонти ліфтів, 100 тис. грн. – на надання сумчанам матеріальної допомоги на лікування, на встановлення дитячих майданчиків – 200 тис. грн., на ремонт освітлення – 100 тис. грн., на виконання інших ініціатив і доручень виборців – 400 тис. гривень.

«Бюджет Сумської міської ТГ на 2021 рік здебільшого має соціальне та медичне спрямування. Видатки в сумі понад 130 млн грн. передбачено на медицину, адже наступний рік у Сумах оголошено роком підтримки саме цієї галузі. Також в повному обсязі розраховані видатки на комунальні послуги та енергоносії – 118,3 млн гривень. Ми залишили програму фінансування на придбання житла учасникам АТО, це 21 млн грн., і далі плануємо її подовжувати. 15 млн грн. передбачено на ремонт ліфтового господарства багатоповерхівок, – сказав міський голова. – Також ми виділили кошти на реконструкцію скверу «Дружба», це невелика сума, але будемо починати роботи, та продовжуватимемо реконструкцію парку ім. Кожедуба. У бюджеті міської громади на наступний рік передбачені кошти і на ремонт пішохідного переходу в центрі міста та ремонт житлового фонду. У порівнянні з минулим роком збільшили фінансування на ремонт доріг, по кількості об'єктів дещо зменшена програма ремонту прибудинкових територій, однак працюватимемо і в цьому напрямку. На реконструкцію полігону ТПВ виділено 38 млн грн., а також певна сума коштів буде спрямована на реконструкцію міських комунікацій».

Підсумовуючи сказане, міський голова зауважив, бюджет громади на наступний рік – збалансований, тож попереду депутатам, працівникам виконавчого комітету, розпорядникам коштів та всім посадовцям варто докладати максимум зусиль, аби його виконати.

У результаті розгляду проєкту бюджету Сумської міської територіальної громади рішення прийнято голосами 30 депутатів, з них по фракціях: ВО «Батьківщина» – 12 обранців, «Слуга народу» – вісім, «Сила і честь» – один, ОПЗЖ – вісім, позафракційний один. Не голосували за проєкт бюджету представники фракції «Європейська солідарність».