001.jpg

Цього року Всесвітній день здоров’я присвятили темі цукрового діабету й обрали гаслом слова: «Переможемо діабет!»

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, діабет набуває справжньої епідемії: понад 300 мільйонів людей хворіють на діабет і, за прогнозами експертів, протягом 30 років ця кількість збільшиться вдвічі. Кожна одинадцята людина у світі хворіє на діабет, кожні шість секунд у двох людей діабет діагностують вперше, а кожні 10 секунд помирає один хворий на цукровий діабет, тобто щорічно – понад 3 мільйони осіб.
В Україні цукровий діабет також надзвичайно складна та важлива медико-соціальна проблема національної системи охорони здоров’я. В Сумах на диспансерному обліку перебуває 10,5 тисяч осіб, хворих на цукровий діабет, з яких більше 1600 отримують інсулінотерапію. Щорічно діабет виявляється у близько тисячі нових хворих, але у багатьох він залишається ще не виявленим. Показники поширеності та захворюваності на цукровий діабет у місті в останні два роки стабільні при постійному зростанні у попередні роки. Смертність від ускладнень цукрового діабету вдалось знизити майже на 20 %.
На базі міської клінічної лікарні № 5 функціонує кабінет «Діабетична ступня», адже «синдром діабетичної ступні» – одне з найбільш соціально-значущих ускладнень діабету, оскільки призводить доінвалідності. В порівнянні з минулим роком зменшилась кількість гангрен нижніх кінцівок, спричинених цукровим діабетом.
Усі хворі діабетом І типу 100 % отримують препарати інсуліну, а пацієнти, які страждають на діабет ІІ типу, лише на 15 % були забезпечені цукрознижувальними таблетованими ліками.
Зараз в Україні, в тому числі в Сумах, створюється новий електронний реєстр хворих, нова онлайн-система виписки рецептів на інсулін з метою мотивування пацієнтів активно займатися самоконтролем лікування, корекцією способу життя. Планується впровадження цієї системи через три місяці.
Цукровий діабет – хронічне захворювання, яке виникає, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не здатний ефективно використовувати вироблений інсулін, що призводить до підвищення рівня глюкози у крові. Дане захворювання призводить до порушень процесу обміну речовин, крім того, провокує розвиток ускладнень. Цукровий діабет – це провідна причина сліпоти, ураження нирок і ниркової недостатності, ризику розвитку інфаркту міокарда, порушень мозкового кровообігу.
Основними симптомами захворювання на діабет є сильна спрага, втрата ваги, слабкість, свербіж шкіри і статевих органів. Діабет ІІ типу може багато років протікати безсимптомно.
Діабет невпинно молодшає, кожен рік вражаючи все більше людей працездатного віку. Тому бажано виявляти його як можна раніше.
Треба раз на рік вимірювати цукор у крові. Регулярно перевірятись мають ті, кому за 40, мають зайву вагу, мають родичів із цією недугою. . Нормальний рівень цукру у крові - не більше, ніж 5,5 ммоль/л.
Основним у профілактиці і лікуванні є корекція способу життя у бік збільшення рухливості та дієта. Треба також уникати стресів, депресій, адже такі стани можуть провокувати захворювання на діабет.