Надрукувати
Перегляди: 756

Ситуація із захворюваність на COVID-19 у Сумах стабільна.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради нагадала, що в Україні повернуто поділ на чотири рівні епідемічної небезпеки – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» та «червоний» – залежно від ситуації з коронавірусом у кожному регіоні. Кожен має чіткі обмеження та критерії визначення.

Суми наразі, повідомила посадовиця, за показниками в «жовтій» зоні. За підсумками кількох тижнів лютого кількість нових хворих і тих, хто активно хворіють, тримається приблизно на однаковому рівні. Спостерігається щотижневе збільшення хворих у межах 220–290 випадків. Минулого тижня, за інформацієїю управління охорони здоров’я, захворіло 292 сумчан, померло – чотири особи, одужало – 220.

У неділю, 21 лютого, коронавірус виявили у 45 осіб, одужали – 24.

Хворіють нині 933 містян. Стаціонарне лікування у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять 50 осіб (27 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, шестеро – у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 31 хворий (26 отримують кисень вільним потоком, двоє перебувають на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 14 дітей (троє перебувають у відділенні інтенсивної терапії). Ще 41 сумчанин лікується КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (37 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, четверо – у відділенні інтенсивної терапії, двоє – підключені до апаратів ШВЛ), 21 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (21 отримує кисень вільним потоком, двоє перебувають у відділенні інтенсивної терапії).

У міських медичних закладах вільними залишаються 124 ліжка для дорослих (усі забезпечені киснем) і 101 – для дітей (63 забезпечені киснем).

З початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію в Сумах виявлено 22875 осіб із позитивним результатом (дорослі – 21990, діти – 885). Одужали 21678 хворих.

Олена Чумаченко зазначила, що наразі в Україні ведеться активна підготовка до вакцинації проти коронавірусної інфекції. На реєстрації перебувають вакцини AstraZeneca та Pfizer. Також планується використання вакцини Sinovac. Минулого тижня МОЗ запустило спеціальний інформаційний портал із питань вакцинації. Він є офіційним джерелом інформації, на якому можна дізнатися про етапи та цільові групи вакцинації, які вакцини використовуватимуться та як відбуватиметься процес вакцинації.

Начальник управління охорони здоров’я повідомила, що для проведення щеплення в області сформовано чотири бригади, дві з яких діятимуть у Сумах на базі Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Минулого тижня медпрацівники прослухали відповідні тренінги.

Основною групою для вакцинації визначені медичні працівники, які безпосередньо надають допомогу хворим із COVID-19. Щеплення проводитиметься за бажанням. Ті, хто перехворіли і мають позитивний титр антитіл, щеплення не потребують