Надрукувати
Перегляди: 825

У Сумському міському центрі соціальних служб відбулася зустріч щодо вирішення проблемних питань представників ромів міста.

Учасниками робочої зустрічі стали директор Центру Марія ВЕРТЕЛЬ, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Дмитро БОЙЧЕНКО та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Марина ЄЖКУН.

Порушувалися проблемні питання, що стосуються стану документування осіб ромської національності, рівень здобуття загальної середньої освіти дітьми-ромами та шляхи їх розв’язання.

Дмитро Бойченко поінформував про повноваження та основні напрями діяльності Уповноваженого ВРУ з прав людини та його регіональних представництв. Він наголосив на недопустимості проявів дискримінації, в тому числі щодо представників ромської спільноти.

Під час зустрічі було презентовано та поширено серію поліграфічних матеріалів «Захисти себе від дискримінації», наданих Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Серед подібних проблемних питань присутні обговорили звернення сумчанки ромської національності, матері трьох дітей. Заявниця повідомляла, що більшість свого життя прожила на території України, проте через життєві обставини паспорт не отримувала, тож не може реалізувати свої конституційні права щодо соціального забезпечення дітей.

Дмитро Бойченко, Марина Єжкун та керівник громадської організації «Національне ромське об’єднання» Микола МОСКАЛЬОВ об’єднали зусилля задля вирішення цього питання. Під час спілкування з директором Центру соціальних служб, а потому, з керівництвом регіонального підрозділу Державної міграційної служби, спільно напрацьовано алгоритм дій для отримання заявницею паспорта громадянки України.

Наразі триває збір необхідних документів, питання перебуває на контролі регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини.