003.jpg

Заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ із нагоди 150-річчя Лесі Українки поклав квіти до пам’ятника на її честь у с. Косівщина, де свого часу побувала геніальна мисткиня.

«Красива, сильна й вольова – справжня жінка, та з чоловічим характером і надзвичайною жагою до знань. Леся Українка ввійшла в топ українських митців, які сприяли розбудові культурної спадщини нашої нації, й водночас залишила по собі неоціненну літературну спадщину, яка не втрачає актуальності. Її настановами жили раніше й користуються нині, учні зачитують сторінки з її віршами до дірок, а слава та цікавість до «дочки Прометея» не вщухає за кордоном і зараз. Шануємо, пам’ятаємо, цінимо славетну поетесу української землі!» – сказав заступник очільника Сум.

Нагадаємо, навесні 1889 року Леся Українка протягом місяця перебувала в Косівщині, лікуючись від туберкульозу кісток у відомого цілителя Параски Богуш. Враження від цього періоду життя увічнені в творчості Лесі Українки.

У Косівщині працює музей, в експозиціях якого понад півтисячі експонатів, так чи інакше пов'язаних із відомою українкою. На її честь названий парк і вулиця, на якій розміщувалась садиба Параски Богуш.