Надрукувати
Перегляди: 3598

Екологи та священники закликають сумчан не використовувати штучні квіти і вінки для вшанування померлих близьких та пропонують альтернативу.

Про шкідливий вплив атрибутики на довкілля і здоров’я людей, попит на яку зростає напередодні Великодня і поминальних днів, під час брифінгу в міській раді розповів фахівець з питань охорони довкілля Віктор ГУДЕНЕЦЬ, а про ставлення як до елементу традиції – священник Свято-Воскресенського собору, прессекретар Сумської єпархії ПЦУ Павло СУШИНСЬКИЙ.

Зокрема, Віктор Гуденець наголосив, що штучні квіти виготовляються з полімерних і синтетичних матеріалів, разом із тим, не піддаються переробці. Зважаючи на це, період їх розкладу в природньому середовищі може сягати ста і більше років, а спалення таких квітів забруднює атмосферне повітря, тим самим завдаючи шкоди здоров’ю людини. Позаяк токсичні речовини, накшталт оксидів азоту, оксидів сірки, фенолів, токсичних діоксинів, формальдегідів, сполук свинцю, що виділяються, спричиняють утворення пухлин.

«В Україні ще слідують традиції вшановувати близьких штучною атрибутикою, в той час як у Європі від цього давно відмовились, і причин для цього безліч, і, мова не тільки про квіти, а про посуд, тари пакування тощо, – нагадав фахівець. – Тому нині завдання Сумської міської тергромади, як і нашої області в цілому – впровадження сучасних методів поводження з відходами, наприклад дотримання п’яти принципів «Zero Waste», тобто нуль відходів, або ж скорочення продукування відходів, покликане зменшити екологічне навантаження на планету. Так, містяни можуть відмовитись від споживання товарів, які не є нагальними, зменшити використання товарів, які в ланцюжку перетворень є токсичними або неможливі до переробки, максимально повторно використовувати товари з пластику, переробляти та утилізувати, компостувати (біологічний спосіб утилізації рослинних залишків і біологічних відходів)».

Як повідомив священник Свято-Воскресенського собору Павло Сушинський, церква позитивно сприймає традицію впорядкування місць померлих, – вони мають бути прибрані та ошатні. Однак прикрашання місць поховань штучними квітами церквою не регламентується, зазначив отець Павло. Та, якщо бажання вшанувати близьких саме квітами все ж є, то вони мають бути виключно живими (принесені або висаджені).

«Якщо ми говоримо, що світ створений Богом, відповідно, навколишнє середовище дане людині для її земного життя і існування. Так, ми маємо право використовувати блага землі, але правильно і раціонально, з розумом і мудрістю, – аби це приносило користь нам і не створювало проблем майбутнім поколінням. Тож церква рекомендує вшановувати померлих живими квітами, якщо ті є дороговартісними, то радше відмовитись від них взагалі», – підкреслив священнослужитель.

Та найперше, що радять сумчанам – поминати померлих саме молитвою, і не перетворювати поминання на застілля чи свято.