Надрукувати
Перегляди: 1041

Сумчанам нагадують про заборону спалювання сухої рослинності, попереджають про шкідливий вплив таких дій на довкілля, тваринний світ та здоров'я людей і передбачене за це покарання.

Начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ зауважує, що, попри застереження міської влади, надзвичайників та екологів, містяни продовжують спалювати сухе листя та траву.

«На превеликий жаль, усі наші попередні брифінги і рейди, навіть з правоохоронними органами, не принесли того результату, якого ми прагнули. Люди поки що не розуміють, якої шкоди завдають собі і своєму здоров'ю. Тому вкотре закликаємо сумчан дотримуватися правил безпеки, не випалювати суху траву та не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями», – сказав Руслан Голопьоров.

За повідомленням посадовця, спільно з департаментом інфраструктури та головами квартальних комітетів планується провести нараду з тим, аби ще раз донести до людей те, що спалювати суху рослинність не тільки заборонено і шкідливо, а ще й карається штрафом. Відповідну роботу проведуть і на території старостинських округів Сумської міської тергромади.

Зауважимо, щорічно, навесні та восени, працівники управління здійснюють рейди зонами масового відпочинку та приватним сектором, проводять профілактичну роботу серед населення міста, а в разі виявлення порушень складають адміністративні протоколи за статтею 152 КУпАп, що тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб та власників приватних домоволодінь у розмірі від 340 до 1360 грн, а для керівників підприємств, установ та організацій штраф – від 850 грн до 1700 грн.

Як наголошує доктор технічних наук, доцент кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ, керівник Міжнародного інноваційно-прикладного центру «Водна артерія» Єлізавета ЧЕРНИШ, спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, дим дуже шкідливо впливає на здоров’я людей, а особливо дітей та осіб похилого віку. Токсини, які виділяються під час горіння рослин та сміття, провокують виникнення різних хвороб, зокрема дихальної системи, та навіть можуть викликати онкологічні захворювання.

Еколог повідомила, найбільш лояльним по відношенню до навколишнього середовища є компостування опалого листя – безпечний спосіб переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю.

«Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щільність грунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом, – сказала Єлізавета Черниш і додала, – для тих сумчан, які є свідомими і піклуються про навколишнє середовище цей метод переробки листя і інших видів сухої рослинності є чудовою альтернативою спалюванню.

Часто спалювання сухої рослинності призводить до масштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі загорання на відкритих територіях дуже важко. Тому, надзвичайники також звертаються до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки та не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди не тільки довкіллю, а й здоров'ю та життю людей і тварин.

У випадках поширення пожежі слід негайно повідомляти про загорання за телефоном «101».

Свідкам порушень слід звертатись у будні дні до відділу «Служба 15–80», або безпосередньо до управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» за номерами: 70-06-03, 70-06-05 та 70-06-06. У вихідні дні або вечірній час варто – до правоохоронних органів за номером «102».