004.jpg

Міська влада та медики закликають сумчан до свідомого дотримання карантинних обмежень, що допоможе запобігти критичній ситуації з захворюваністю на COVID-19.

Очільник міста звернув увагу на те, що, не зважаючи на небезпеку, на вихідних на озері Чеха фіксувалося скупчення людей у місцях відпочинку, нехтування засобами індивідуального захисту.

Звертаючись до свідомості сумчан, Олександр Лисенко закликав їх не легковажити і, для убезпечення себе та близьких від небезпечної недуги, дотримуватися встановлених нескладних правил: користуватися масками та санітайзерами, тримати соціальну дистанцію, не допускати скупчення людей.

«Ми можемо забезпечити ліками, ліжками, киснем, але, якщо не вистачить лікарів, ми опинимося у небезпечній ситуації», – наголосив Олександр Лисенко.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО підтримала заклик Олександра Лисенка до сумчан. Зважаючи на оперативні дані щодо захворюваності, посадовець зауважила, що ситуація далека від стабілізації, вона лише погіршується. Лікувальні заклади працюють у напруженому режимі. Хворих, яких госпіталізують, більше ніж тих, кого виписують. Нові ліжко-місця заповнюють швидко, тому наразі у медичних закладах не залишилося жодного вільного місця для дорослих хворих (для дітей іще є 52 місця).

« У п’ятницю ми відкрили 25 додаткових ліжок у міській лікарні № 5, і вже протягом години вони були заповнені коронавірусними хворими, – повідомила начальник управління охорони здоров’я та зазначила: – Лише виконання встановлених протиепідемічних обмежень і вакцинація проти коронавірусу допоможуть поліпшити ситуацію».

Також Олена Чумаченко звернула увагу на те, що нині реєструються випадки захворювання середньої важкості та важкий перебіг, тоді як раніше переважали легкий і безсимптомний, а після одужання від коронавірусу фіксуються серйозні ускладнення.

Загалом минулого тижня захворіло 1636 сумчан (попереднього тижня –1425), померло – 11 (попереднього тижня – 16), одужало – 822.

Продовжують хворіти 4209 сумчан, з яких 294 перебувають у міських медичних закладах .

Стаціонарне лікування у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять 214 осіб (120 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, 13 – у відділенні інтенсивної терапії, п’ятеро підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 36 хворих (27 отримують кисень вільним потоком, четверо перебувають на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Центральна міська клінічна лікарня», де запрацювало інфекційне відділення на 20 ліжок для хворих із COVID-19, які мають гострі неврологічні, серцево-судинні ті інші захворювання, – 20 хворих (четверо – у відділенні інтенсивної терапії на кисневій підтримці), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 24 дитини (четверо перебувають у відділенні інтенсивної терапії, всі дихають самостійно), а також 39 дітей із іншою інфекційною патологією.

Ще 63 сумчан лікуються в КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (60 хворих перебувають на кисневій підтримці, троє – у відділенні інтенсивної терапії та підключені до апаратів ШВЛ), 76 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (53 отримують кисень вільним потоком, четверо перебувають у відділенні інтенсивної терапії, троє підключені до апарату ШВЛ), сім – у КНП «Сумська ЦРКЛ» (п’ять перебувають на кисневій підтримці, один – у відділенні інтенсивної терапії), 76 – у КНП «Сумська обласна клінічна лікарня» (четверо – у відділенні інтенсивної терапії та підключені до апаратів ШВЛ).

Загалом із початку проведення ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, в Сумах виявлено 28671 особу з позитивним ПЛР-дослідженням. Серед них 96% – дорослі, 4% – діти. Летальність становить 1,2% (337 випадків). Подолали недугу 84% хворих (24125).

Олена Чумаченко повідомила, що триває вакцинація від COVID-19. Наразі щепилися 6179 містян, серед яких 675 медичних працівників.

У місті продовжує працювати багатоканальна «гаряча лінія» з підтримки хворих на COVID-19.