005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО вийшов з ініціативою розмістити пости патрульних поліцейських на центральних вулицях Сум з метою контролю за дотриманням маскового режиму містянами.

Розробити схему перебування постів очільник міста доручив начальнику відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіславу КОНОНЕНКУ.

«Ми повинні перекрити рух тим, хто ходить без масок, щоб люди знали – за відсутності маски вулицею не пройти. Звичайно, забезпечити пости по всьому місту складно, але в центрі вони точно повинні бути, наприклад на вул. 9 Травня, вул. Засумська, вул. Воскресенська, вул. Горького тощо. Сподіваюся, це допоможе зрозуміти, що коли з дому виходиш – маску до кишені! Адже іншого шляху немає – або вакцинація, або маски, соціальна дистанція і дезінфекція», – підкреслив Олександр Лисенко.

За словами посадовця, результат спільної роботи буде тоді, коли число підтверджених випадків захворюваності на коронавірус піде на зменшення – не 215, як учора, а хоча б 150. Тож керманич обласного центра наголосив керівникам мобільних груп та правоохоронцям продовжувати працювати в такому ж темпі, складати протоколи за порушення карантину та водночас інформувати населення про важливість таких превентивних заходів. Саме попередження та жорсткий контроль і загальна свідомість та відповідальність, зауважив міський голова, здатні вберегти людину від коронавірусної інфекції.

Загалом, у період із 26 березня по 1 квітня, за інформацією начальника відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслава Кононенка, мобільними групами з контролю за виконанням вимог чинного законодавства України щодо запровадження карантинних заходів було проведено 448 перевірок на працюючих об’єктах, що здійснюють господарську діяльність на території Сум, у тому числі в кафе, магазинах, аптеках, закладах побутового обслуговування, транспортних засобах, які перевозять пасажирів тощо.

За грубе порушення карантинних заходів, ігнорування маскового режиму тощо складено 12 актів перевірки, 11 протоколів за статтею 42 та 106 за статтею 44-3 КУпАП. Проводились профілактичні бесіди з адміністраторами та працівниками об’єктів господарювання щодо недопущення порушень протиепідемічних норм чинного законодавства України.

Крім цього, для посилення контролю щоденно працювали військовослужбовці військової частини 3051 Національної гвардії України для оперативного реагування та контролю за дотримання вимог чинного законодавства України щодо запровадження карантинних заходів на території Сумської міської територіальної громади в складі 15 мобільних груп (13 піших патрулів та два патрулі на автомобілі), які за аналізований період провели 17 профілактичних заходів та склали чотири протоколи про адмінправопорушення та за статтею 44-3 КУпАП.

Притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину 19 осіб, з них три – суб’єкти господарювання, доповів заступник начальника Сумського відділу поліції ГУНП в Сумській області Олександр ДІДУСЬОВ, а загалом 136. Мова про кафе-бар «Друге дихання» на вул. Харківська, та торгові точки на ринках на вул. Інтернаціоналістів та пр-т Курський, які здійснювали прийом відвідувачів.

Серед об'єктів сфери торгівлі та громадського харчування минулого тижня провели три рейди, повідомив начальник відділу торгівлі, побуту та захисту справ споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ, у результаті яких обстежили більше 20 підприємств на пр-ті Курський, вул. Харківська, вул. М. Кощія.
У будні за порушення карантинних правил (недотримання соціальної дистанції, маскового режиму) складено п’ять протоколів за статтею 42 КУпАП, на вихідних – два за цією ж статтею.

Крім того, проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед адміністрацій магазинів, які у відповідності до оновлених карантинних обмежень, мають забезпечити функціонування усіх касових апаратів у торгових залах.

Своєю чергою членами тимчасової комісії з контролю за проведенням дезінфекції у міському пасажирському транспорті, як поінформував начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, було проведено контрольну перевірку на дотримання перевізниками карантинних вимог на одному підприємстві та проведення дезінфекції на міському пасажирському транспорті на чотирьох маршрутах, у 30 автобусах. Під час контролю встановили, що дезінфекція салонів пасажирських авто проводиться згідно з графіками, а кожен водій забезпечений індивідуальними засобами захисту та гумовими рукавичками. Перевізникам надано рекомендації щодо посилення контролю за перевезенням пасажирів в захисних масках та проведення дезінфекції робочої зони не менше ніж три рази на день. Протоколів за порушення протиепідемічних вимог складено на двох водіїв.

Також, враховуючи складну епідситуцію щодо захворюваності на коронавірус, продовжували працювати додаткові мобільні групи за участі працівників виконавчого комітету міської ради, які провели 672 профілактичних заходи з жителями міста з приводу дотримання ними чинного законодавства України. За інформацією керівників додаткових мобільних груп, інформаційно-роз’яснювальна робота в цілому сприймається сумчанами позитивно.