001.jpg

У КНП «Центральна міська клінічна лікарня» з’явився новий мікроскоп, який дозволяє проводити оперативні втручання при різних нейрохірургічних патологіях.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО особисто оглянув нове обладнання та привітам лікарів із Міжнародним днем нейрохірурга.

«Дуже символічно, що саме сьогодні ми презентуємо апарат, який придбано за кошти бюджету Сумської міської територіальної громади  за ініціативи медичного закладу, головного лікаря і, головне, лікарів, які будуть працювати на цьому обладнанні. Хочу привітати всіх зі святом і побажати успіху нашим лікарям, бо сьогодні в них з’являються зовсім інші умови для роботи. Але це не просто умови з покращення їхньої праці, придбання саме цього апарату дозволить рятувати ще більше людей. Якщо раніше такі операції проводилися лише з використанням ангіографа та обладнання, яке збільшувало зображення у шість разів, то зараз зображення буде збільшено у 19 разів, що дасть змогу зшивати судини, які мають товщину 1 мм. Я думаю, що це не просто нова послуга, за якою раніше необхідно було звертатися до Харкова, Києва та інших міст, а це можливість виконувати оперативні втручання на території нашої громади, у нашій міській лікарні», – сказав очільник Сум.

Такий мікроскоп єдиний у Сумській області. На закупку цього високотехнологічного медичного обладнання з бюджету Сумської міської територіальної громади було спрямовано 10 млн 375 тис грн. Новий мікроскоп дасть змогу якісно лікувати ішемічні та геморагічні інсульти, артеріальні аневризми, артеріовенозні мальформації, каверноми.

«Для медицини Сумської області це «прорив» у наданні медичної допомоги. Це ще вищий рівень, бо не було можливості проводити такі оперативні втручання. А зараз ще буде придбано для нейрохірургічної служби операційний стіл спеціальний, ряд обладнання. Наші нейрохірурги матимуть змогу надавати зовсім інший рівень медичної допомоги, маючи таке обладнання. А знання і вміння у них уже є», – сказала директор КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Валентина ДОМІНАС.

Як зазначають лікарі-нейрохірурги, основним завданням є не тільки лікування хворих, а й відновлення якості їхнього життя. Саме тому працюють у рамках циклу «порятунок життя – лікування та надання різних видів допомоги – реабілітація і відновлення всіх функцій організму». За умови вчасної діагностики та лікування особи, які потрапляють до цього лікувального закладу, мають змогу продовжувати повноцінно жити та розвиватися.

Заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО зазначила, що міський голова оголосив 2021 рік роком медицини. Саме тому така велика увага приділяється покращенню умов та матеріально-технічної бази в лікарнях громади.

«Розуміючи, що потрібно медичне господарство довести до високого рівня, і міський голова, і депутати, і управління охорони здоров’я випрацьовують саме таку стратегічну лінію. І дуже багато залежить від керівників комунальних некомерційних підприємств – їхньої ініціативи, енергії, завзятості», – додала посадовець.