007.jpg

Сьогодні минає сім років з дня загибелі в зоні АТО/ООС Героя України, полковника СБУ, Почесного громадянина Сум Олександра Аніщенка.

На Алею Героїв, Центрального кладовища міста, де похований захисник України, прийшли рідні, друзі та бойові побратими загиблого.

Поклали квіти до могили Олександра Аніщенка та схилили голови в жалобі і очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО та заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО.

Міський голова звернувся до присутніх зі щирими словами співчуття і зауважив, що початок травня для сумчан завжди нагадуватиме про ті страшні події, які відбулись у 2014 році, коли прийшла страшна звістка про смерть земляка.

«Олександр Аніщенко – справжній герой, людина з великої літери, мужній воїн і захисник України. Він стояв на смерть за кожного з нас, за гідне майбутнє держави, за те, щоб наші діти жили у вільній країні, – зауважив очільник Сум. – Я схиляю низько голову у вдячності перед загиблим бійцем, який тримав над усіма нами мирне небо, даючи у цей час нам можливість працювати, виховувати дітей, вчитися, розвивати місто і країну. Вічна пам'ять і вічна слава Герою!».

Спогадами про легендарного командира спецпідрозділу «Альфа» поділились і його рідні, однокласники та бойові товариші.

Батько Героя України, Григорій АНІЩЕНКО пригадує сина хоробрим воїном, який завжди відстоював ідеали моралі та справедливості, воював не за кар’єру, а за Вітчизну і людей.

Після наказу тодішньої влади брати штурмом Будинок профспілок, Олександр Аніщенко написав рапорт, проте після зміни керівництва країни, у квітні того ж року спецпризначенця відрядили на Схід. 5 травня його група, рухаючись на бронетранспортерах у бік Слов’янська, потрапила у засідку під селом Семенівка.

Олександр Аніщенко став одним з перших українських військовослужбовців, які загинули у війні на Донбасі.

В знак пошани до загиблого воїна, йому посмертно присвоєно звання Героя України та Почесного громадянина міста Суми. Також, на його честь названа вулиця, де розташована школа, в якій навчався полковник СБУ.

Учасники заходу вшанували пам’ять Олександра Аніщенка хвилиною мовчання і поклали квіти до його пам’ятника.