0012.jpg

У Сумах з нагоди 76-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні представники міської, обласної влади, військовослужбовці та громадськість вшанували пам’ять загиблих під час війни та подякували ветеранам.

Спочатку очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО, керуючий справами виконавчого комітету Юлія ПАВЛИК, заступники міського голови Тамара ІЩЕНКО та Станіслав ПОЛЯКОВ спільно з рештою небайдужих сумчан вклонились братській могилі «Мати-Батьківщина», Меморіалу померлих воїнів Війська Польського, пам'ятних знаків загиблим у зоні АТО та Героям Небесної Сотні, поклавши квіти до їх підніжжя.

Потому біля Меморіального комплексу «Вічна Слава» пройшов мітинг-реквієм, де тогочасних захисників держави вшанували скорботною хвилиною мовчання та військовим салютом.

Керманич міста Олександр Лисенко відзначив глобальні людські втрати під час Другої світової війни, серед яких українці становили 8 млн осіб. Водночас посадовець наголосив на тому, що попри 76 років потому постріли знову лунають на українській землі, тож головне завдання мирного тилу – молитись за оборонців своєї країни, пам’ятати їх значущість і поважати їх жертовність.

«Уся сумська громада низько вклоняється ветеранам і дітям війни, учасникам бойових дій, які віддали найдорожче, аби настав довгоочікуваний мир, а наша країна змогла відбудуватись. Ми завжди пам’ятатимемо Героїв, партизанів і підпільників, які зробили все від них можливе, аби наблизити День Перемоги. Серед них Марія Бадаєва, Марія Рахманова і Валентина Степанова, рядові Калінін і Вдовіченко, славнозвісні Кожедуб і Ковпак, та ще багато наших земляків, які назавжди залишили в історії свій слід. І сьогодні, майже вісім десятиліть потому, нам знову потрібно активізувати всі зусилля задля захисту нашої держави, – наші діти мають завжди пам’ятати, від якого ворога нині боронять країну сучасні захисники. Вічна слава Героям, безмежна вдячність захисникам!», – наголосив Олександр Лисенко.

Опісля виступів учасники заходу пішою ходою рушили до пам’ятного знаку на честь бійців-артилеристів, загиблих у зоні АТО та до Меморіалу загиблим воїнам-інтернаціоналістам, де поклали квіти.

Наприкінці міський голова особисто відвідав ветеранів війни – 98-річного Сергія МАЙОРОВА та 96-річного Афанасія ЧЕРНОБАЄВА, подякувавши їм за героїчний подвиг, можливість жити у вільній країні, чоловічу відвагу й честь.