001.jpg

У Сумах представники міської, обласної влади, духовенство і громадськість вшанували жертв політичних репресій.

Участь у вшануванні взяв міський голова Олександр ЛИСЕНКО, який зауважив – пам'ятати про страшні події минулих років необхідно, аби вони не повторилися у майбутньому, і слугували уроком прийдешнім поколінням.

«Ми зібралися біля цього меморіалу, аби віддати шану тим, хто загинув чи постраждав від тоталітарного режиму за свою свободу, національність, віру, політичні переконання та громадянську позицію. Згадуємо, щоб знати, пам’ятаємо, щоб не повторити цю страшну трагедію, адже усвідомлюємо, якою важкою ціною нам далася свобода, право жити у демократичній та європейській країні. Кожен, хто постраждав від політичних репресій, міг закритися вдома, просто жити, ходити на роботу і мовчати. Але вони не могли! Вони говорили, щоб їх почули. Світла пам’ять усім жертвам політичного терору. І мені здається, що доцільно буде сказати, що таке не повинно більше повторитися – ніколи знову», – зазначив очільник обласного центру.

Подякувала всім присутнім на заході за те, що знайшли можливість вшанувати пам’ять постраждалих від політичних репресій і голова Сумської обласної громадської організації «Меморіал» імені В. Стуса Світлана РЕВЯКІНА.

Зауважимо, День пам'яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Кількість жертв політичних репресій в Україні неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей були розстріляні, сотні тисяч пройшли в'язниці, заслання та табори.