003.jpg

В. о. міського голови Юлія ПАВЛИК під час щопонеділкової апаратної наради доручила провести широку інформаційну кампанію щодо проведення вакцинації проти COVID-19.

Відповідне доручення отримали управління охорони здоров’я і департамент комунікацій та інформаційної політики.

«Вакцинуватися потрібно. Якщо вже є можливість щепити сумчан і робити це у великих обсягах, необхідно широко інформувати про таку можливість», – зазначила посадовець.

Начальник управління охорони здоров’я Олена Чумаченко повідомила, що в місті очікується надходження великих доз вакцин і розпочинається п’ятий етап щеплення. Для щеплення є три вакцини: AstraZeneca, CoronaVac14-28 і Pfizer. Опрацьовується питання відкриття додаткових пунктів щеплення. Вакцинація безоплатна. Єдина умова для охочих щепитися – наявність декларації з лікарем первинної ланки, що дає змогу негайно занести відповідну інформацію до електронної бази даних. Поки так звані «ковідні паспорти» не впроваджені, а їхній запуск запланований на 1 липня, сумчанам, за потреби, видають довідки про щеплення в паперовому вигляді.

Начальник управління охорони здоров’я повідомила, що нині на коронавірус хворіють 552 містян.

Стаціонарне лікування у КНП «Клінічна лікарня № 5» проходять 63 особи (40 пацієнтів перебувають на кисневій підтримці, шестеро – у відділенні інтенсивної терапії, четверо підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 17 хворих (11 отримують кисень вільним потоком, один перебуває на неінвазивній вентиляції легень), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 13 (один хворий перебуває у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 20 дітей (один пацієнт перебуває у відділенні інтенсивної терапії).

У КНП «Центральна міська клінічна лікарня», повідомила посадовець, з огляду на стабілізацію ситуації з захворюваністю, роботу «ковідного» відділення згорнули.

У решті міських медичних закладів для хворих на COVID-19 дорослих є 161 вільне ліжко (158 забезпечені киснем), для дітей – 40 (всі забезпечені киснем).

Наразі перехворіли 13% містян. Зареєстровано 34764 особи з позитивним результатом ПЛР-тестування, серед яких 33369 дорослих та 1395 дітей.