007.jpg

Відбулось чергове засідання колегії з питань соціального захисту та профілактики правопорушень серед дітей при управлінні «Служба у справах дітей».

Під час засідання розглянули питання виконання Плану дій з реформування системи інституційного догляду і виховання дітей на території Сумської міської територіальної громади на 2020–2026 роки, стану розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення права дітей на сімейне виховання; виконання рішення колегії з питань соціального захисту та профілактики правопорушень серед дітей при управлінні «Служба у справах дітей» від 9 лютого 2021 року.

Начальник управління «Служба у справах дітей» Валерія ПОДОПРИГОРА довела до відома присутніх інформацію щодо здійснення заходів на виконання плану дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на території Сумської міської територіальної громади на 2020–2026 роки, затвердженого рішенням виконавчого комітету 30 грудня 2020 року № 626, соціально-правового захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Наразі на обліку в Службі у справах дітей перебувають 296 дітей, з них: 219 дітей виховуються в сім'ях опікунів/піклувальників; 33 – перебувають у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу; п’ятеро дітей влаштовані на тимчасове перебування до сімей патронатних вихователів, троє – дітей перебувають у сім’ях родичів та знайомих, що складає майже 88% відсотків дітей, які влаштовані до сімейних форм виховання. Ще 30 дітей перебувають в закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування системи МОН, МОЗ та Мінпраці, шестеро – поміщені до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

У поточному році на первинний облік управлінням узято 44 дитини, з них: влаштовані під опіку – 29 дітей; до прийомних сімей – дві дитини (перейшли з Сумського району); до державних закладів – 12 дітей; одна дитина проживає в сім’ї родичів Таким чином, з поставлених на облік дітей 72,7% влаштовані до сімейних форм виховання.

На обліку в Управлінні перебувають п’ять сімей потенційних опікунів та дві пари кандидатів в усиновлювачі. У травні поточного року, за поданням управління, пройшли навчання вісім опікунів, піклувальників та п’ять подружніх пар кандидатів в усиновлювачі, які найближчим часом будуть узяті на облік.

Питання розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває на постійному контролі управління.
Директор Сумського міського центру соціальних служб Марія ВЕРТЕЛЬ повідомила про здійснення соціального супроводу, а саме надання комплексу заходів, що передбачає допомогу у створенні та підтримці позитивного соціально-психологічного клімату в сім'ї, адаптацію дитини в нових умовах, сприянню навчання та розвитку дитини, допомогу у зміцненні та відновленні родинних та суспільно-корисних зв'язків, підготовку дитини до виходу із сім'ї.

За участі представників управління освіти та науки обговорили питання проходження медоглядів та охоплення освітніми послугами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

За результатами обговорення ухвалили рішення активізувати роботу щодо влаштування дітей вищезазначених категорій до сімейних форм виховання, проводити спільні обстеження умов проживання дітей, які перебувають на обліку управління, посилити роботу щодо збільшення кількості ДБСТ, прийомних сімей на території Сумської міської територіальної громади, продовжувати популяризацію сімейних форм виховання, здійснювати соціально-профілактичну роботу серед неповнолітніх з метою попередження негативних проявів серед дітей та підлітків, зниження рівня правопорушень, а також запропоновано створити дієву систему раннього виявлення та підтримки сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою попередження розлучення дитини з сім'єю та її потрапляння в заклади інституційного догляду та виховання дітей.