Надрукувати
Перегляди: 1741

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО в «прямому ефірі» одного з місцевих телеканалів розповів про те, як міська влада сприяє створенню та ефективній діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

У програмі також взяли участь голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку Вікторія ГРОБОВА, голова Асоціації ОСББ «Сумщина» Роман ГУЧЕНКО, голова ГО «Спільний дім» Сергій ГАПУНІЧ.

Говорили про реалізацію в Сумах Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Головне, що заважає ефективному впровадженню документа, а відтак, і позитивним змінам у сфері ЖКГ, наголошували гості студії, пасивність сумчан. Співвласники мають нарешті перетворитись зі сторонніх спостерігачів на господарів.

«Власники квартир повинні зрозуміти що багатоквартирний будинок – це їхня власність і вона нічим не відрізняється від приватного сектору, і лише вони повинні про неї турбуватись», – зазначив очільник Асоціації ОСББ «Сумщина».

Голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку Вікторія Гробова розповіла про передбачені Законом форми управління багатоквартирним будинком і їх прийнятність для того чи іншого будинку.

«Насамперед має знайтись лідер в будинку чи ініціативна група, які зараз організують інших мешканців, зберуть збори і зроблять перші кроки в цьому напрямку, хоча б визначаться, яка форма управління підходить саме для їхнього будинку» – зазначила вона.

Міський голова Олександр Лисенко закликав сумчан створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Окрім усього, повідомив він, посилаючись на досвід Луцька, це дає зниження квартирної плати. Почасти, зауважив керманич міста, створення ОСББ в Сумах стримує те, що містяни побоюються брати на себе відповідальність через поганий стан будинків. Аби усунути цю перепону, повідомив він, у міському бюджеті на поточний рік передбачили кошти на ремонт житлового фонду – загалом 36 млн грн. Окремим рядком прописали видатки на проведення відповідних робіт у будинках, де є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

«Ми в цьому році їм виділяємо 6 млн грн. Якщо виходити з суми, у них більше можливостей отримати капітальний ремонт» – наголосив міський голова.

Окрім того, зазначив він, передбачена фінансова допомога ОСББ, з міського та державного бюджетів, на заходи з енергозбереження.

Роман Гученко зупинився на процедурі створення ОСББ і повідомив, що очолювана ним Асоціації ОСББ «Сумщина» готова надати містян всі необхідні консультації з даного питання.

 Запис ефіру