004.jpg

Яким чином правильно пояснювати та розповсюджувати інформацію про альтернативні джерела енергії розбиралися днями директори бібліотек нашого міста. Семінар «Альтернативна енергія – шлях до чистого майбутнього» на базі Центральної міської бібліотеки імені Т. Г. Шевченка провела Громадянська мережа ОПОРА.

У Сумах діє міська централізована бібліотечна система, яка включає 19 бібліотек у різних мікрорайонах міста та Центральну міську бібліотеку. Щорічно вони обслуговують понад 76 тисяч читачів, яким видається більше 1,5 млн. екземплярів літератури. Тому представники цих закладів культури зацікавились можливістю висвітлення питань альтернативної енергії в своїх бібліотеках, аби розповісти сумчанам про їхні можливості.

Бібліотеки мають стати центром комунікації та інформування городян щодо заощадження енергоресурсів. Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія ВИСІКАНЕЦЬ деталізувала існуючі сьогодні джерела альтернативної енергії та розповіла про їхні переваги та про те, як їх можна легко використовувати в себе вдома.

«Заощаджувати ресурси – дбати про свою землю. Сьогодні заощаджуємо свої витрати, а на майбутнє це означає, що ми турбуємось про чисту і багату країну, в якій будуть жити наші діти. Ця робота складається із щоденних невеликих турбот – вимкнути світло, коли виходиш із приміщення, вчасно закрутити кран», – наголосила Наталя Висіканець. – «Уряд, у свою чергу, має цілісну стратегію енергетичної незалежності України та поетапний план її втілення».

Залежно від розташування будинку сумчани можуть використовувати енергію сонячного випромінювання, вітру, а подекуди й річок. Звичайно, встановлення сонячної батареї або вітряка потребує фінансових вкладень, проте в подальшому ці кошти повернуться у вигляді значної економії власних коштів і непоновлюваних ресурсів Землі.

Говорили і про досвід села Северинівка, Вінницької області, яке наразі майже повністю перейшло на альтернативні джерела енергії. Відтак місцева амбулаторія має геотермальний насос, дитячий садок використовує сонячну батарею для підігріву води, а локальний санаторій вже два роки економить кошти та використовує твердопаливні котли, один з яких працює на тирсі.

Для детальнішого вивчення обговорених питань учасники отримали інформаційні постери про особливості збереження тепла в приміщеннях, а також щодо альтернативної енергетики, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».