006.jpg

Заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО під час робочої наради окреслила керівникам старостинських округів Сумської міської тергромади завдання з організації вакцинації тамтешніх мешканців.

За словами Тамари Іщенко, у даному питанні органи місцевого самоврядування мають максимально створити належні умови у відповідності до вимог НСЗУ, провести активну коректну й толерантну просвітницьку роботу, та організувати проведення щеплень.

«Без масової вакцинації ми не подолаємо коронавірусну інфекцію, не виробимо колективний імунітет, та, відповідно, не перервемо цей ланцюг захворювання. Для цього, повинні працювати на максимум, зокрема, наблизити цю процедуру до населення старостинських округів, пояснювати, що щеплення добровільні, безоплатні і важливі для здоров’я та життя. Тим більше, це питання надзвичайно серйозне, якщо дивитися в масштабах країни», – зауважила Тамара Іщенко.

Так, заступник очільника Сум розповіла старостам про центри масової вакцинації населення проти COVID-19, які діють у Сумах, та принагідно доручила їм проінформувати місцевих жителів, керівників закладів та установ, що такі працюватимуть і в округах. Спочатку старости мають зібрати інформацію щодо кількості охочих щепитися, аби розрахувати кількість вакцин, а потім мобільні бригади з імунізації виїдуть безпосередньо до медичних пунктів чи амбулаторій загальної практики.

Виконати це доручення слід оперативно, додала начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, оскільки, округів – чотири, населених пунктів набагато більше, а охопити потрібно кожен населений пункт.

Також Олена Чумаченко зазначила, що вакцинація проходитиме трьома видами вакцин, схваленими Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ): CoronaVac, Pfizer та AstraZeneca. Запаси останньої використовуватимуть для другої черги щеплення.

У цілому, за словами керівниці управління охорони здоров’я, вже щепили 20% населення сумської громади. Відповідно до плану МОЗ України, до листопада поточного року показник має сягати не менше 50%, до яких повинні увійти і безпосередньо мешканці приєднаних округів.

Самі ж медики функціонально готові до взаємодії, підкреслили директор КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» Володимир ПОЦЕЛУЄВ та заступник директора з організації надання медичної допомоги населенню КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Людмила ЦЮКАЛО, від жителів потрібні лише згода й бажання.