004.jpg

Міська рада ухвалила рішення про обмеження перебування юних сумчан у закладах, де провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях на території Сумської міської тергромади.

Як зазначено в преамбулі рішення, зроблено це з метою профілактики правопорушень серед дітей та молоді, попередження криміногенної обстановки в підлітковому середовищі на території міста, вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу підліткам спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво.

Відповідно до рішення, забороняється перебування в закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях Сумської міської територіальної громади дітей віком до 16 років з 22:00 до 6:00 без присутності одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

У цей період часу власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

«Рішення продиктоване турботою про здоров’я та безпеку дітей. Йдеться про заборону перебування в певних місцях у вечірні та нічні години без супроводу дорослих», – прокоментував ухвалене рішення міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Управлінню освіти і науки, Центру соціальних служб, відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно з Сумським районним управлінням поліції доручено посилити контроль за перебуванням у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях Сумської міської територіальної громади дітей віком до 16 років з 22:00 до 6:00 без присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність. У разі виявлення порушень, батьків або осіб, що їх замінюють, притягатимуть до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Також буде посилено контроль за дотриманням заборони на реалізацію в закладах торгівлі всіх форм власності дітям віком до 18 років тютюнових виробів, пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, а також їх розпиття у громадських місцях. Вище зазначені структури (управління освіти і науки, Центр соціальних служб, відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, Сумське районне управління поліції) мають забезпечити проведення спільних рейдів один раз на квартал.

За словами заступника начальника управління «Служба у справах дітей Віктора ПАВЛЕНКА, рішення набирає чинності з моменту публікації.