005.jpg

Фізичні особи-підприємці, призвані на військову службу під час мобілізації, звільняються від сплати ЄСВ на весь строк військової служби, якщо вони не є роботодавцями.

Підставою для такого звільнення, нагадують фахівці ДПІ у м. Сумах, є заява фізичної особи-підприємця та копія військового квитка, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації.

Документи подаються ФОП до контролюючих органів протягом 10 днів після демобілізації.

Якщо демобілізована фізична особа-підприємець перебуває на лікуванні, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування.

Якщо платник єдиного внеску (приватний підприємець чи самозайнята особа) має найманих працівників, які продовжували працювати за наймом під час його мобілізації, то всі обов’язки щодо виплати заробітної плати, інших доходів найманим працівникам, їх оподаткування повинні бути покладені на уповноважену особу.

Єдиний внесок, що був нарахований уповноваженою особою з таких виплат, сплачується до бюджету демобілізованою фізичною особою-підприємцем протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. При цьому демобілізована фізична особа-підприємець у заяві, передбаченій у цьому пункті, зазначає дані про нарахований єдиний внесок на суму таких виплат уповноваженою особою протягом строку військової служби фізичної особи-підприємця.

Звітність про нарахований єдиний внесок протягом строку військової служби фізичної особи-підприємця уповноваженою особою на суми виплат найманим працівникам та іншим особам подається демобілізованою фізичною особою-підприємцем у порядку та строки, встановлені цим Законом, без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених цим Законом.

Підставою для зупинення застосування норм статті 25 Закону (щодо застосування штрафних санкцій) є копія військового квитка або копія документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, яка подається до територіальних органів фіскальної служби цим державним органом протягом десяти днів після її мобілізації.

У разі несвоєчасного надання вказаних документів демобілізований приватний підприємець обов’язково має сплатити усі нараховані суми єдиного внеску та штрафні санкції за несвоєчасну сплату єдиного внеску.