003.jpg

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН взяла участь у нараді координаторів Української Мережі Інтеркультурних Міст, що проходила у Вінниці.

Програма ЄС та Ради Європи «Інтеркультурні міста» покликана використати різноманітність спільнот, притаманних регіонам зі значною кількістю національностей та національних меншин, вимушених переселенців, зокрема й прикордонним областям України задля ефективного розвитку громад.

Директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН підкреслює: «У місті Сумах, де проживають десятки національностей та знайшли собі другий дім тисячі вимушених переселенців з Півдня та Сходу України підвищена увага до потреб цих категорій громадян та напрацювання політики поліетнічності та інтеркультурності додадуть можливостей щодо збалансованого розвитку провідних галузей міського господарства та підвищення якості життя громади».

Суми першими підписали Меморандум Мережі Інтеркультурних Міст України. Наразі Мережа перезавантажується, триває конкурентний відбір потенційних міст-учасників. Днями Вінниця, яка гостинно приймала учасників семінару-наради, власним підписанням Меморандуму також підтвердила проведення інтеркультурної політики.

Спільно з керівником Української Мережі Ксенією Рубікондо було зверстано план дій на найближчі кілька місяців діяльності. Зокрема на липень заплановано візит до Сум двох європейських експертів, які мають провести навчальний тренінг для органів місцевого самоврядування щодо інтеркультурної компетненції з тим, аби місто змогло пройти початковий етап роботи в Мережі – індексування, тобто провести ICC INDEX (застосувати порівняльний інструмент), який покаже стартові позиції міста. Індекс складається з ряду показників, що дозволять проілюструвати, що означає інтеркультурна інтеграція та як вона втілюється в практиці кожного міста, проаналізувати, як позиціонує себе місто в різних політичних і управлінських сферах і оцінити прогрес упродовж певного проміжку часу. Індекс дасть змогу визначитися з наявним різноманітним ресурсом та його можливостями та впливом на розвиток економіки, безпеки, інших галузей. Індексування є необхідною передумовою підготовки Інтеркультурної Стратегії міста – основного документу, що визначатиме управлінську філософію з питань інтеркультурності.

Місцеві координатори визначилися з принципами організації та проведення спільних проектів та комунікативних практик у межах Мережі. Зосередили увагу на необхідності видання навчального посібника з питань інтеркультурної інтеграції та зупинилися на його структурі, напрацювали алгоритм підготовки.