004.jpg

Департамент соціального захисту населення у Всесвітній день протидії торгівлі людьми інформує про ситуацію в Сумській міській територіальній громаді.

Згідно зі статтями 14 та 15 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

Статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлюється на строк до два років, який може бути продовжено не більш як на один рік, що є підставою для отримання разової матеріальної допомоги в розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до 6 років; діти віком від 6 до 18 років; працездатні особи; особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.

У 2020 році такий статус отримав один житель Сумської міської територіальної громади, з початку 2021 року – два. Постраждалим особам департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради було перераховано разову матеріальну допомогу на загальну суму 19,9 тис. грн.

Телефони для консультування та отримання допомоги: Національна «гаряча лiнiя» з протидії торгівлі людьми та консультування мiгрантiв: 527, 0-800-505-501; громадська організація «Професійна Ліга соціальних працівників Сумщини»: (099)3776827; департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації: 77-96-77.

За даними Міжнародної організації з міграції, легально щорічно за кордоном працевлаштовується 50–60 тисяч українців. Більшість виїжджають за туристичними чи приватними візами, працюють без необхідних документів, дозволів та контрактів, а це робить їх безправними і стає причиною потрапляння в тенета торгівців людьми.

Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.

Пам’ятка: Як не стати жертвою торгівлі людьми