006.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради міський голова Олександр ЛИСЕНКО закликав містян неухильно дотримуватися протиепідемічних заходів із метою запобігання поширення COVID-19.

«Сумчани мають самодисциплінуватися в боротьбі з COVID-19! Новий штам «Дельта» агресивніший за інші, адже вражає і дітей. Тому слідкуймо за соціальною дистанцією та масковим режимом, особливо в місцях масового скупчення! Не забуваймо й про вакцинацію!» – підкреслив посадовець.

Адже за інформацією начальника управління охорони здоров’я Олени ЧУМАЧЕНКО, в Україні спостерігається погіршення ситуації з поширенням коронавірусу – у 12 областях показник захворюваності вже не відповідає «зеленій» зоні.

І хоча поточна ситуація залишається контрольованою, втім навантаження на медичну систему зростає, зауважила Олена Чумаченко. Так, у Сумах за останні кілька днів почала стрімко зростати кількість хворих на COVID – 19: цифри виявлення нових випадків коливалися від 30 до 52 осіб на добу, коли в порівнянні з попередніми місяцями, щодоби реєструвалося не більше 15 позитивних досліджень. Тобто за підсумками останнього тижня кількість нових випадків захворювання зросла на 43%.

Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 продовжує залишатися на території Сумської області більше 4%.

Разом із тим, рівень госпіталізації у Сумах та в цілому по області перебуває в нормі, тобто кількість пацієнтів з підтвердженим діагнозом чи підозрою на COVID-19 за останні сім днів складає не більше, ніж 60 осіб на 100 тис. населення.

За минулий тиждень коронавірус підтвердили в 177 сумчан, що на 43% більше ніж попереднього – 124. Летальних випадків від ускладнень COVID-19 – п’ять. Подолали хворобу 83 пацієнти.

За минулу добу у місті виявлено вісім випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, стільки ж пацієнтів одужали, летальних випадків не зафіксували.

Стаціонарне лікування в міських медзакладах проходять 70 осіб, з них 41 дорослий.

У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 26 осіб (12 хворих перебувають на кисневій підтримці, п’ять – у відділенні інтенсивної терапії, троє – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 15 хворих (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 29 дітей (у відділенні інтенсивної терапії три пацієнта; з іншою патологією – 58 дітей).

Для дорослих хворих на COVID-19 вільними залишаються 262 ліжка (усі забезпечені киснем), для дітей – 88 (всі забезпечені киснем).

До КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» госпіталізували 14 хворих (двоє з них перебувають у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» 18 хворих (троє – у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ).

Центри та пункти вакцинації працювали в робочі та вихідні дні (амбулаторії Центрів первинної медико-санітарної допомоги – щодня, а ТЦ «Епіцентр» та ТРЦ «Київ» – у суботу та неділю).

На вихідних міськими закладами охорони здоров’я вакциновано 391 жителя, а за тиждень – понад 10 тис. осіб. Загалом у місті проведено 144616 щеплень (вакциновано 79055 осіб, що складає 36,9% від дорослого населення).

Із початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, а саме з квітня 2020 року, в Сумах дану хворобу підтвердили у 13,9% мешканців міста – 35882 особи (96% – дорослі, 4% – діти).