006.jpg

Під головуванням заступника міського голови Станіслава ПОЛЯКОВА 9 вересня відбулося засідання координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання.

Першочергово членами координаційної ради було обговорене питання презентації книги Олександра КРАСОВИЦЬКОГО та Дар'ї БУРОЇ «Хроніка війни. 2014-2020. Том 1. Від Майдану до Іловайська». Під час його обговорення співавтор трьох томів цієї книги Ігор СТРЄЛЬЦОВ (НАЗАРЕНКО) повідомив, що незабаром відбудеться презентація цієї книги, яка складається з окремих розповідей про події АТО/ООС. Розділ видання, автором якого є Ігор Стрєльцов, розповідає про двох реальних військових із Сум, які захищали Україну в зоні АТО/ООС.

Також члени координаційної ради протокольно зафіксували доручення розглянути можливість презентації книги окремо для бійців АТО/ООС на базі КУ «Центр учасників бойових дій».

Під час засідання була зосереджена увага на питанні виконання рішень координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання за ІІ квартал поточного року. Начальник відділу культури Наталія ЦИБУЛЬСЬКА зазначила, що 27 жовтня на території Сумської громади розпочнеться тиждень Миколи Мошика. До 80-річчя бандуриста відділ мистецтв центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка проведе вечір-пам’яті, присвячений визначній людині. Також бібліотеки-філії проведуть виставки, експозиції, вечори вшанування видатного кобзаря.

Щодо відзначення Дня Конституції України, 30-ї річниці незалежності України та Дня Державного Прапора України начальник відділу культури зазначила, що бібліотекарі Сумської міської бібліотечної системи взяли участь у творчому звіті «Місто, яке я люблю!» в рамках обласного фестивалю «З любов’ю вічною до тебе, рідний краю!», за що отримали Диплом учасників творчого звіту.

Також працівники бібліотек представили у сквері Харитоненка фотозону та книжкову виставку «Конституція – оберіг нашої держави». Бібліографи центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка підготували попереджувальну довідку «Перша Конституція України. Пилип Орлик», яка була представлена на виставці. Працювала еко-майстерня «Крин», під час якої Любов ЯРЦОВА і Наталія БАБЕНКО навчали всіх охочих робити воскові квіти для віночків.

До Дня незалежності України працівники Сумської міської бібліотечної системи організували і провели цикл патріотичних заходів. Для відвідувачів проводилися інформаційно-просвітницькі заходи та заходи із виховання патріотизму і поваги до державних символів України, діяли тематичні експозиції, де були представлені документальні, літературні, творчі та художні роботи, присвячені історії формування української державності, боротьбі українського народу за незалежність своєї держави, вшануванню пам’яті громадян, які загинули у боротьбі за територіальну цілісність та державний суверенітет України.

У центральні бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка відбулася презентація путівника музеєм «Дзвони пам’яті», видання презентував Анатолій БЛИЗНЮК. Було представлено буклет «З любов’ю в серці, з піснею в душі» до 60-річчя Народної хорової капели «Гармонія». У читальному залі працювала творча виставка воскових віночків та рушників «Сумщина у квітах», відділ мистецтв представив творчу виставку дитячих робіт «З любов’ю до України». В експозиції були представлені 14 живописних робіт юних художників на патріотичну тематику, серед яких: «Вільна» Дарини ГУЩІ, «Сила української душі» Катерини НІЛОВОЇ, «Родина» Анни ТУРЧИНИ, «Україночка» Анастасії МІХІЄНОК, «Біля хатинки» Вероніки МОЗГОВОЇ, творчі жанрові композиції: «Дерево Життя» Оксани БОЙКО, «З ім’ям Бога у серці» Наталії ГАЙДАР, і повернення до основ народного мистецтва – «Червоним по білому» Тетяни ЗИМОГЛЯД, і переосмислення українських народних звичаїв та обрядів – «На Івана, на Купала» Маргарити ДАЦЕНКО.

Окрім того, відбулася презентація книги письменниці Оксани ОСНАЧ «Держатель козацького скарбу». Бібліографи підготували краєзнавчий дайджест «Суми. 1991. Події. Факти». Він містить добірку публікацій за 1991 рік з сумських газет «Добрий день» та «Червоний промінь», у яких відображено атмосферу нашого міста, думки сумчан, їх ставлення до тих подій, перші кроки на шляху становлення української держави та сподівання на кращу долю у своїй вільній країні.

У читальному залі пройшло засідання творчої майстерні «Крин», де відбувся майстер-клас із виготовлення віночків, який провели члени Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Любов ЯРЦОВА та Наталія БАБЕНКО.

Участь у фестивалі, присвяченому 30-річчю незалежності України, який проходив в с. Підопригори, взяли Юля ЗАГОВОРА, Олена КІРПА та Оксана НЕСТЕРЕНКО.

З нагоди відзначення річниці незалежності бібліотекарі Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка підготували насичену програму для громади міста: 23 серпня відбулося відкриття виставки воскових віночків «Сумщина у квітах», 24 серпня у сквері Т.Г. Шевченка була представлена книжкова виставка літератури до 30-річчя незалежності України, фотозона «Хай квітне щасливо моя Україна». Талановиті, юні читачі бібліотеки в вишиванках та в воскових віночках взяли участь у дефіле, після якого реалізували танцювальним флешмоб «Ти у мене єдина!» під керівництвом викладача-хореографа Анастасії БЕРЕСТОВСЬКОЇ.

Також бібліотеці-філії № 1 була представлена виставка книг про нашу рідну Україну, а бібліотека-філія № 2 провела вуличну святкову акцію «Це – моя держава». У бібліотеці-філії № 3 ім. О. Столбіна пройшов майстер-клас «Ти у мене єдина!». Бібліотека-філія № 6 підготувала для своїх користувачів виставку-панораму до Дня незалежності «Україна – це ти! Україна – це я! незалежна і вільна державо моя!». Бібліотека-філія № 7 запрошувала своїх користувачів переглянути сторінки становлення державності у слайд-альманасі «Слава і воля України», а до Дня державного Прапора – історичний акорд «Краса і велич символів державних». Кращі історичні твори, нариси та прес-матеріали зібрані на святковій виставці «Сильна! Єдина! Вільна!». До уваги маленьких читачів був представлений бібліоквіз (опитування) «Що ти знаєш про народження нашої держави?».

До Дня Державного Прапора України та 30-річчя незалежності України, користувачі бібліотеки-філії № 11 провели патріотичний флешмоб. Бібліотека-філія № 12 до свята представила своїм односельцям виставку на підвіконні «Незалежна Україна – шлях до мети».

Бібліотека-філія № 14 підготувала відеопрезентацію «Моя земля – це незалежна Україна».

Працівники бібліотеки-філії № 8 разом із дорослими та маленькими мешканцями мікрорайону провели святкову акцію «Ти у мене єдина». У програмі свята були бібліомайданчик «Читай, спілкуйся, грай – Україну пізнавай!». Також відбулася виставка-перегляд «Україна єдина!», ерудит-марафон знавців історичної книги «Від Київської Русі до Незалежності», майстер-клас «Збери Квітку Незалежності».

Під назвою «Ми йшли до тебе, Незалежність, через віки, через роки» працівники бібліотеки-філії № 4 створили святкову зону, присвячену Дню незалежності України, на якій була представлена виставка-хроніка «Суми. Шлях до Незалежності 1989-1991», поетична мозаїка «В серці кожної людини живе любов до України», стрім-конкурс для дітей «Я тримаю у руці кольорові олівці» та стендова доповідь «Синє, як море, як день золотий – з неба і сонця наш день золотий». Кожен бажаючий міг зробити фото на пам’ять «З Україною в серці».

Бібліотека-філія № 16 підготувала відео презентацію-привітання «Україна – понад усе, єдина і Незалежна». Працівники бібліотеки-філії № 17 підготували відеопривітання читачів до Дня незалежності України. У бібліотеці-філії № 18 проведено патріотичні читання «З любов’ю до України» та оформлено виставку-інсталяцію. Бібліотекар Пушкарівської бібліотеки до свята Дня незалежності провела вуличну мандрівку «Сім чудес Сумщини» та малюнки на асфальті «Наш Прапор».

Бібліотекар Стецьківської бібліотеки з читачами-дітьми в День Прапора провела інформаційне досьє «Прапор наш, як сонце майорить – по долині жито, по горі блакить», під час якого підняли Прапор біля бібліотеки.

Також відповідно до наказу управління освіти і науки Сумської міської ради від 26.05.2021 № 140 «Про відзначення Дня Державного Прапора України та 30-ї річниці незалежності України» у закладах освіти проведено конкурс патріотичних відеороликів «Обличчя моєї Сумщини», присвяченого 30-ій річниці незалежності України. Заклади освіти взяли участь у Всеукраїнській акції-флешмобі до Дня незалежності України «Україна назавжди» в 2021 році» від Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та естафеті важливих справ позашкілля Сумщини «30 років ‒ 30 кроків».

Сумська міська спілка ветеранів України проводила заходи до Дня конституції України у пришкільних таборах.

Також Богдан ФІЛАТОВ повідомив, що за підсумками обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») для середньої вікової групи І місце виборов рій «Січові орли», Стецьківського закладу загальної середньої освіти.

Під час засідання також було прийняте рішення щодо проведення наради із відповідальними структурними підрозділами щодо розміщення меморіальних дошок та прийняття їх на баланс міської ради.

Заступник директора КУ «Центр учасників бойових дій» Олександр ЛАДИКА розповів про процес внесення змін до положення про розміщення меморіальних дошок та прийняття їх на баланс міської ради до відділу культури. Координаційною радою було прийняте запросити на наступне засідання координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання начальника управління архітектури та містобудування Андрія КРИВЦОВА, а правовому управлінню опрацювати питання, хто відповідальний за встановлення на баланс міста меморіальних дошок.

Головний спеціаліст відділу молоді та спорту повідомив про підготовку заходів із нагоди святкування Дня захисника України та зазначив, що заплановано проведення фестивалю національно-патріотичного виховання «Сила нації». Він передбачає проведення турніру з кросфіту серед тяжкопоранених учасників бойових дій в зоні проведення ООС з міста Суми та інших регіонів України. Кількість учасників – 30 осіб. У 2020 році захід не проводився через карантинні обмеження.

Заступник військового комісара Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман ГАЛАСЮКА повідомив про підготовку до осінньої призивної кампанії. Він зазначив, що протягом жовтня-листопада на території Сумської громади триватиме призов громадян на строкову військову службу. Як і раніше, в 2021 році проводять два етапи призову в армію: весняний та осінній. Планове завдання на осінній призов для міста складає 114 чоловік. Попередні 6 призовних кампаній виконано на 100% згідно з планом. З 1 вересня 2021 року розпочався медичний огляд. На початку осіннього призову було виписано близько 3000 повісток, які направлено адресатам.

Особливу увагу звернули на відповідальність призовників за ухилення від проходження строкової військової служби відповідно до чинного законодавства України. Адже такі юнаки порушують Закон і підлягають адміністративній та кримінальній відповідальності. 

Директор КУ «Міський центр військово-патріотичного виховання» Анатолій ШАБАНОВ повідомив щодо діяльності очолюваної ним структури протягом 2020-2021 навчального ріку. Він зазначив, що головний напрямок роботи Центру – військово-спортивний. У центрі 370 дітей, працює дев’ять керівників гуртків та функціонує десять гуртків. Протягом 2020-2021 навчального року вихованці центру взяли участь у 14 обласних заходах, здебільшого спортивних, та вибороли 30 призових місць. Гуртки функціонують у школах № 2, № 4, № 10, № 23, МНВК.

Члени координаційної ради вирішили доручити директорові центру забезпечити постійне оновлення інформації та висвітлення роботи установи на офіційному сайті закладу, оновити перелік гуртків, розклад їх роботи, контакти закладу освіти, розробити та затвердити у відповідності до Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року, привести гурткову роботу у відповідність до назви закладу освіти та статуту та опрацювати питання організації та проведення І етапу гри Сокіл «Джура» у 2021-2022 навчальному році.