Надрукувати
Перегляди: 719

У Сумах у День партизанської слави вшанували ветеранів підпільно-партизанського руху. 

На захід біля Монументу «Героям Сумщини» зібрались керівники міста та області, ветерани, члени громадськості та представники організацій міста, школярі та студенти.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять наших земляків та всіх учасників партизанського руху. Ветерани Другої світової війни – гідний приклад для підростаючого покоління, їх подвиг безсмертний і пам'ять про них завжди житиме у серцях вдячних нащадків. Я щиро дякую всім ветеранам за те що, ризикуючи своїм життям, наближали нашу перемогу. Дякую всьому старшому поколінню, – нашим дідусям і бабусям за те, що витримали тягар війни, допомогли відстояти нашу свободу і відбудували країну, – наголосила Віра Мотречко. – Від імені очільника Сум Олександра ЛИСЕНКА щиро зичу ветеранам і всім присутнім міцного здоров'я, мирного неба над головою, благополуччя і злагоди».

Подякував всім ветеранам за мужність і героїзм, виявлені в боях за перемогу і голова Сумської міської організації ветеранів України В’ячеслав НИЧИПОРЕНКО. Він зауважив, що перші загони партизанів з’явились в Україні у 1941 році саме під Сумами, тому Сумщину по праву вважають колискою партизанського руху.

«Вклад партизанів у перемогу над нацизмом неоціненний, – за роки війни партизанами було здійснено 19 рейдів, здолано 52 тисячі кілометрів, близько 180 тисяч осіб пройшло через партизанські загони. Кожен десятий партизан не повернувся з поля бою. Підпільниками та партизанами було знищено близько 465 тисяч фашистів та їхніх посібників», – зауважив він.

Про важкі воєнні часи присутнім на мітингу розповів безпосередній учасник партизанського руху, ветеран Другої світової війни Михайло ПОДЯК.

Учасники зібрання вшанували загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання і поклали квіти до підніжжя Монументу «Героям Сумщини».

Зауважимо, День партизанської слави відзначається щорічно 22 вересня. Вілдповідний указ із метою всенародного вшанування подвигу партизанів та підпільників у період Другої світової війни підписано Президентом у 2001 році.