003.jpg

У поточному році департаментом соціального захисту населення направлено на оздоровлення до санаторно-курортних закладів 73 ветеранів війни.

Всього на обліку в департаменті перебуває 196 осіб: 95 – особи з інвалідністю внаслідок війни, 50 – учасники бойових дій, 7 – учасники війни та 44 – особи, які мають статус «Член сім’ї померлого (загиблого) ветерана війни».

Зауважимо, Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх  соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» передбачено, що ветерани війни за наявності медичних показань мають право на безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками.

У сфері управління Міністерства соціальної політики України діє чотири санаторно-курортних заклади для лікування, у яких можуть пройти оздоровлення ветерани війни за специфікою захворювань:

  • серцево-судинної системи – «Перемога» (м. Київ)
  • урологічного профілю та органів травлення – «Батьківщина» (м. Трускавець)
  • органів травлення та ендокринної системи – «Слава» (м. Миргород),
  • опорно-рухового апарату, нервової системи та органів дихання – «Салют» (м. Одеса).

Термін проходження санаторно-курортного лікування у цих закладах становить від 18 до 21 дня.

Особам з інвалідністю внаслідок війни та особи з інвалідністю з числа колишніх малолітніх в’язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Другої світової війни (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) мають право на путівку позачергово щороку.

Учасники бойових дій та особи з числа колишніх неповнолітніх в’язнів концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання в період Другої світової війни (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) мають можливість отримати путівку не частіше ніж один раз на рік.

Учасники війни, особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та особи з числа колишніх в’язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Другої світової війни, дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю, які не одружилися вдруге, можуть отримати путівку не частіше ніж один раз на два роки.