0010.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради в. о. міського голови Михайло БОНДАРЕНКО звернувся до керівників сумських установ та організацій всіх форм власності з проханням посилити роботу щодо вакцинації.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО нагадала, що з 23 вересня вся територія України перебуває в «жовтій» зоні епідеміологічної небезпеки. Минулого тижня показники захворюваності в Сумські області зросли майже втричі, хоча ситуація залишається контрольованою. Також зростає навантаження на медичну систему, адже збільшується кількість тих осіб, які звертаються з ознаками ГРВІ, і тих, хто потребують госпіталізації.

Протягом минулого тижня кількість виявлених нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію коливалася від 40 до 145 хворих за добу, зростання в порівнянні з минулим тижнем – на 33% більше. Кількість госпіталізованих до міських лікарень зросла на 45%.

Починаючи з минулого тижня на порталі «Дія» можна отримати COVID-сертифікат не тільки в цифровому форматі – після підтвердження своїх даних є функція для збереження документа в форматі PDF, його можна завантажити на пристрій або роздрукувати. Також Уряд схвалив розроблений фахівцями МОЗ проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень». Цей законопроєкт посилить відповідальність за внесення неправдивих медичних даних про проведену вакцинацію й забезпечить зовсім інший рівень відповідальності за маніпуляції з довідками про щеплення. У документі запропоновано визначити розмір штрафів за такі порушення для громадян та медичних працівників від 17000 до 170 000 грн, а також позбавлення волі від двох до трьох років.

За минулий тиждень захворіло 543 сумчанин. У міських лікувальних закладах на стаціонарному лікуванні перебувають 137 хворих. У КНП «Клінічна лікарня № 5» – 96 осіб (34 – на кисневій підтримці, вісім – у відділенні інтенсивної терапії, чотири – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 34 хворих (один – у відділенні інтенсивної терапії, один на штучній вентиляції легень), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – сім пацієнтів (одна дитина – у відділенні інтенсивної терапії).

У медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, для хворих на COVID-19 дорослих є 173 вільне ліжко (кожне забезпечене киснем), для дітей – 108 (всі забезпечені киснем).
Ще 40 містян лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (четверо хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, двоє підключені до апаратів ШВЛ), 53 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (троє хворих – у відділенні інтенсивної терапії, двоє – підключені до апарата ШВЛ).

За підсумками минулого тижня подолали недугу 96% хворих. Загалом від початку ПЛР-тестування хворобу виявлено у 36786 сумчан, серед яких 96% – дорослі, а 4% – діти.

На жаль, у Сумах спостерігається зменшення темпів вакцинації, хоча центри і пункти щеплень працюють постійно. У місті проведено 165070 щеплень, вакциновано 41% від усього дорослого населення. Протягом останнього тижня щепилися 8956 сумчан.

«Ми бачимо, що підвищується захворюваність серед дитячого населення, при цьому перебіг захворювання не завжди безсимптомний. Тому не завжди діти можуть вилікуватися в амбулаторних умовах. Тому помітне збільшення випадків госпіталізації до дитячої лікарні. За інформацією медичних працівників, наразі захворювання перетікає в більш тяжкій формі. Про це свідчить та кількість пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, у відділеннях інтенсивної терапії та на апаратах ШВЛ. Тому ми повинні свідомо ставитися до тієї епідеміологічної ситуації, в якій знаходиться і наша країні, і місто Суми», – сказала посадовець.

Олена Чумаченко додала, що вакцинація залишається найефективнішим способом протидії коронавірусу. Вакцини є безоплатними, пункти щеплень у Сумах працюють і в будні, і у вихідні.

Михайло Бондаренку звернув увагу всіх учасників апаратної наради, керівників установ та організацій всіх форм власності на те, що, згідно з інформацією Головного державного санітарного лікаря України, чотири області стрімко наближаються до «червоної» карантинної зони, одна з який – сусідня Харківська: «За прогнозами, через тиждень-два ці області перебуватимуть у «червоній» зоні. Це не може не насторожувати, бо сполучення не обмежується. Звертаю увагу всіх: після Харкова наступними можемо бути ми. Тому дуже серйозно потрібно підійти до питання вакцинації населення проти COVID-19 та проводити відповідну роботу».
Інформацію про місця, де можна щепитися, можна знайти на сайтах лікувальних закладів та на Інформаційному порталі Сумської міської ради за цим посиланням