006.jpg

Під головуванням заступника міського голови Тамари ІЩЕНКО відбулася нарада з керівниками торгово-розважальних центрів та мережевих маркетів, де обговорювали питання недопущення поширення коронавірусу в громаді.

У зустрічі взяли участь також в. о. начальника управління охорони здоров’я Степан ПАК, начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ, головний спеціаліст відділу комплексних правових завдань та аналізу правового управління Анна ПРОКОПЕНКО, заступник начальника міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області Оксана БРАЖНІЧЕНКО, керівники торгово-розважальних центрів та мережевих маркетів.

Тамара Іщенко першочергово зосередила увагу на тому, що в Сумах спостерігається стрімке зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію. Тому питання вакцинації – одне з найбільш пріоритетних, бо щеплення – це єдиний метод запобігання тяжкому перебігу недуги.

«Епідемічна ситуація в Сумах продовжує погіршуватися: кількість нових випадків у порівнянні з минулим тижнем збільшилася на 40%, кількість госпіталізованих хворих до міських лікувальних закладів зросла на 25%. У КНП «Клінічна лікарня № 5», яка визначена як опорна для лікування хворих на COVID-19, станом на 7 жовтня поточного року зайнято 87% ліжок для пацієнтів. У нашій області показники захворюваності та коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування перевищили норму, що призвело до віднесення Сумщини до «помаранчевої» зони. Це попереджувальний рівень епідемічної небезпеки, який уже свідчить про ускладнення ситуації з розповсюдженням COVID-19», – зазначила посадовець.

Заступник міського голови повідомила, що, за умови подальшого такого ж стрімкого темпу поширення інфекції, можливий перехід Сумської області до червоного рівня епідемічної небезпеки, де, додатково до обмежень «жовтої» зони, забороняється: робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос; робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо; робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл; робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів; проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів; робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки. У «червоній» зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

Проте обмеження не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, та організаторів (співробітників закладу, ринку) негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР-дослідження або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більше як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку), документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації («зелені» сертифікати) або документа, що підтверджує одужання особи від зазначеної хвороби (у Єдиному державному вебпорталі електронних послуг, зокрема – з використанням мобільного додатка «Дія»).

В. о. начальника управління охорони здоров’я детальніше розповів присутнім про пункти щеплень та про наявні в громаді вакцини. Степан Пак ще раз нагадав, що, тільки перервавши ланцюг захворювань та сформувавши колективний імунітет, можна подолати хворобу: «Наразі кожен має усвідомити, що лише виконання встановлених протиепідемічних обмежень та вакцинація проти коронавірусної інфекції можуть запобігти широкому поширенню інфекції, захворюванню на середньо тяжку та тяжку форму недуги, попередити переведення області до «червоної» зони. На сьогодні держава забезпечила безоплатною вакциною кожного громадянина. У той же час медичні працівники у період збільшення навантаження на систему охорони здоров’я докладають максимум зусиль для забезпечення проведення щеплень населенню не тільки у робочі дні, а також у вихідні та на свята».

Головний спеціаліст правового управління докладно розповіла про «зелені» та «жовті» сертифікати вакцинації, про те, коли і де можна їх використовувати.

Начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег Дубицький та заступник начальника міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області Оксана Бражніченко під час своїх доповідей зосередили увагу на роботі мобільних груп, які контролюють дотримання протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання. Вони нагадали, що відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» до обов’язків роботодавців віднесено забезпечення виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються.

Наприкінці наради Тамара Іщенко наголосила на терміновій необхідності контролю за здійсненням вакцинації проти коронавірусної інфекції та вжиття заходів щодо імунопрофілактики серед працівників підприємств.

У Сумах станом на 7 жовтня проведено 178196 щеплень, що складає 46,2% від загальної кількості щеплень по області. Вакциновано 94230 осіб – 44% від дорослого населення Сумської міської територіальної громади та 44,5% від кількості вакцинованих по області осіб.