Надрукувати
Перегляди: 1642

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради повідомила, що в Сумах готуються до розгортання додаткових ліжок для лікування хворих на COVID-19.

Посадовець повідомила, що ситуація поступово погіршується, про що свідчить кількість виявлених нових випадків захворювання, яка збільшилася на 18%. Кількість хворих, які перебувають на лікуванні, зросла на 28%.

Протягом останнього тижня в місті середня кількість виявлених нових випадків становила близько 270 за добу. Найбільша кількість хворих була зареєстрована в середу, 13 жовтня, – 553 особи.

Також спостерігалося збільшення стаціонарних хворих. Це призвело до того, що в закладах, визначених як першочергові для допомоги хворим на COVID-19 (КНП «Клінічна лікарня № 5», КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького», КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни»), заповненість ліжок із киснем сягнула понад 80%.

Саме тому було розгорнуто додаткові місця для хворих на коронавірус у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» та КНП «Клінічна лікарня № 5», також розпочалася госпіталізація пацієнтів із COVID-19 до КНП «Клінічна лікарня № 4» і КНП «Сумська обласна клінічна лікарня».

Олена Чумаченко сказала, що всі три індикаторні показники визначення рівнів епідемічної небезпеки по Сумській області відповідають червоному рівню епіднебезпеки.

Центри та пункти вакцинації проти COVID-19 на території міста працюють і в робочі, і у вихідні дні. У місті проведено 183674 щеплення (вакциновано 100869 осіб – 47,1% від дорослого населення). За тиждень проведено 10603 щеплення, вакциновано – 4250 осіб (за минулий тиждень – 9788 щеплень та вакциновано 4879 осіб).

За даними управління охорони здоров’я, минулого тижня захворіли 1865 сумчан. Усього наразі лікуються 3689 сумчан. У міських лікувальних закладах на стаціонарному лікуванні перебувають 459 осіб. У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 275 чоловік (12 – у відділенні інтенсивної терапії, шість – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 89 хворий (шість – у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Клінічна лікарня № 4» – 46 хворих (троє – підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 29 діток на лікування, 20 малюків – з підозрою на захворювання (четверо дітей – у відділенні інтенсивної терапії).

У медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, для хворих на COVID-19 дорослих є шість вільних ліжок (всі забезпечені киснем), для дітей – 66 (кожне забезпечене киснем).

Ще 49 містян лікується в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (чотири перебувають у відділенні інтенсивної терапії, чотири – підключені до апаратів ШВЛ), 96 хворих – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (чотири – у відділенні інтенсивної терапії, троє – підключені до апарата ШВЛ).

Протягом минулого тижня зафіксовано 34 летальні випадки – що майже вдвічі більше у порівнянні з минулим тижнем.

Насамкінець начальник управління охорони здоров’я повідомила, що 98% пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні – невакциновані.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО акцентував увагу на тому, що необхідно посилити роз’яснювальну роботу щодо карантинних обмежень та протиепідемічних заходів. Також він доручив опрацювати питання щодо додаткового розгортання ліжок для хворих на коронавірусну інфекцію. За інформацією Олени Чумаченко, зараз опрацьовується питання щодо відкриття ще 15 ліжко-місць у КНП «Клінічна лікарня № 5», 20 – у КНП «Клінічна лікарня № 4». Подана заявка на розгортання 50 ліжок у КНП «Центральна міська клінічна лікарня».

Очільник обласного центру повідомив, що, розглядається можливість щодо створення умов для лікування хворих на коронавірус в інших приміщеннях. Відповідне доручення він надав профільному управлінню. Також він нагадав про важливість підготовки пропозицій щодо змін до бюджету, якими передбачатиметься закупівля додаткових апаратів ШВЛ та СІПАП.