Надрукувати
Перегляди: 2558

23 квітня виповнилося 2 роки від дня формування 15-го батальйону територіальної оборони Сумської області «Суми» Збройних сил України (нині 15-ий окремий мотопіхотний батальйон).


З цієї нагоди відбулося урочисте шикування особового складу біля Меморіалу загиблим воїнам-інтернаціоналістам.

Вітали військовослужбовців-земляків представники обласної влади, міський голова Олександр ЛИСЕНКО, військовий комісар Сумського міського військового комісаріату Олександр СЄРГЄЄВ, рідні, близькі, побратими по службі та небайдужі сумчани.

«Ви першими за покликом держави пішли боронити країну і нині на передовій відстоюєте свої позиції. Я пам'ятаю перші закуплені нами у терміновому порядку бронежилети, як складно було їх дістати. Все ж нам тоді вдалося разом з волонтерами за тиждень зібрати кошти та закупити так необхідні предмети захисту. Сьогодні ми створюємо Центр для учасників бойових дій та АТО, де можна отримати всі необхідні послуги для реабілітації. Як і раніше, ми завжди готові допомагати вам», – звернувся до військовослужбовців очільник міста Олександр Лисенко.

Він вручив Грамоти міського голови капітану Віталію МАМОНОВУ, старшим лейтенантам Сергію ПЕТРОВУ та Олександру КУПРІЄНКО, лейтенанту Олегу ПАНЧЕНКО, молодшим сержантам Віктору КАЛАШНІКУ, Олексію ШЕВЧЕНКУ, Олександру ШАБЛУ.

За словами командира частини, полковника Павла ГЕРАСИМОВА, у військовій частині нині проходять свій бойовий шлях 615 військовослужбовців, з них 46 офіцерів. За час існування бригади бійці пройшли найгарячіші точки Луганської та Донецької областей з найменшими по Україні втратами, що говорить про високий професіоналізм.

Під час урочистостей відбувся молебен, який провів клірік храму Святої мучениці Валентини, отець Анатолій. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять про загиблих бійців та під залпи військового салюту поклали квіти до підніжжя пам'ятника.

Нагадаємо, на підставі наказу Антитерористичного Центру Служби безпеки України від 12 червня 2014 року, військова частина задіяна до сил та засобів АТО на території Донецької та Луганської областей. У листопаді 2014 року батальйон був переформатований у 15-ий окремий мотопіхотний батальйон 92-ї механізованої бригади сухопутних військ ЗСУ. З часу створення батальйону 22 бійці отримали поранення під час бойового завдання, 8 – удостоєні державних нагород.