Надрукувати
Перегляди: 1656

Міжнародна конференція «Децентралізація влади – сучасні виклики та можливості», присвячена питанням партнерства між містами України й Німеччини та децентралізації влади відбулася у Львові 21-22 квітня.


Сумську делегацію представляли: директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, директор департаменту фінансів, економіки та бюджетних відносин Світлана ЛИПОВА, начальник відділу інвестицій департаменту Сергій ВДОВЕНКО.

Організатори конференції: Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку ФРН, Фонд Ганса Зайделя, Фонд Конрада Аденауера, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ.

Форум гостинно відкрив Львівський міський голова Андрій САДОВИЙ, наголосивши на результатах тривалої співпраці з Лейпцігом, Фрайбургом та спрямуванні коштів у інфраструктуру міста, що знаходить підтримку у німецьких партнерів.

Учасників конференції вітали: Парламентський державний секретар Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку ФРН, депутат Бундестагу Ханс-Йоахім Фухтель, голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко, заступник керівника управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України Валентина Рудковська.

Що можуть дати партнерства між містами? Як ефективно використати багатий досвід місцевого самоврядування у Німеччині для перетворень в Україні? Як передбачити сучасні виклики в умовах децентралізації влади в Україні? – на ці та багато інших запитань шукали відповіді учасники форуму.

Відновлення та пожвавлення існуючих партнерських зв’язків, підтримка спільних проектів територіальних громад з метою кращого виконання ними своїх функцій – саме такі цілі ставлять перед собою представники німецької та української сторін у подальшому співробітництві.

Суми також мають можливість активізувати німецько-українську співпрацю, оскільки мають давню партнерську угоду з містом Целлє. З метою пожвавлення побратимських стосунків між містами в 2015 році було створено Проект «Партнерство між містами України та Німеччини» (SKEW від Engagement Global, SKEW – Сервісна служба «Міста в Єдиному Світі»). Проект пропонує кадрові та фінансові інструменти підтримки. Проектна співпраця можлива в будь-якому з напрямків, включаючи: економіку, енергетику, інфраструктуру, містобудування, екологію. Німецькі партнери розробили навіть порядок дій, що передбачає конструктор інструментів та заходів, які можна використати задля реалізації поставлених завдань. Отже, скажімо, Сумам залишається визначитися з питаннями, які потребують вирішення, сформулювати цілі і запровадити напрацьований механізм. І навіть для цього, початкового етапу роботи німецькі партнери пропонують своїх експертів, яких можна запросити до міста на тривалий час: це можуть бути інтегровані фахівці GIZ, фахівці на громадських засадах служби старших експертів SES, радники з комунальних питань Фонду Конрада Аденауера, радники з політики комунального розвитку, комунальний пул фахівців німецьких територіальних громад.

Розробка та впровадження будь-якого місцевого проекту можлива також за умови тристоронньої співпраці – якщо до угоди Суми-Целлє залучити, скажімо, місто-партнер з Польщі. Укладені попередньо партнерські угоди між містами-побратимами в контексті даної програми є гарантією для подальшої фінансової підтримки та співпраці в рамках Проекту «Партнерство між містами України та Німеччини».