006.jpg

У Сумах для ефективної протидії COVID-19 створюють відповідні умови для лікування та масової вакцинації, а також проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань запобігання захворюванню на COVID-19 та недопущення поширення недуги.

Про ситуацію з захворюваністю, перебіг вакцинальної кампанії, показання та протипоказання до щеплення розповіли під час брифінгу заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО та сімейний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Наталія СОЛДАТКІНА.

Заступник міського голови насамперед наголосила на тому, що ситуація з захворюваністю на COVID-19 складна. Попри деяке зменшення кількості первинних хворих, збільшилася кількість активних хворих, які потребують стаціонарного лікування.

«Зважаючи на ситуація, яка склалася в області та місті, ми, влада, намагаємося максимально створити умови для того, щоб запобігти поширенню коронавірусної інфекції. До таких заходів відноситься, зокрема виділення коштів на підтримку наших лікувальних закладів. На останній сесії міської ради депутати ухвалили рішення про виділення 23 млн грн, які підуть на придбання 12 апаратів ШВЛ, 23 апаратів СІПАП, на поповнення резерву медикаментів і вирішення інших поточних питань, щоб максимально і в повному обсязі надати допомогу мешканцям, які перебувають на лікуванні», – зазначила Тамара Іщенко.

Посадовець закликала сумчан дотримуватися протиепідемічних правил, які визначені Кабінетом міністрів України для територій із червоним рівнем епідемічної небезпеки, та вакцинуватися від COVID-19, для чого в місті створено всі умови. Наразі вакциновано майже 60% дорослого населення громади. Проведено 224560 щеплень, імунізовано майже 125000 осіб.

«Люди, які ухвалили усвідомлене рішення та щепилися, розуміють, що сьогодні ми перебуваємо в надзвичайно складних умовах, у «червоній» зоні епідемічної небезпеки, в умовах пандемії, в умовах адаптивного карантину, і ми повинні жорстко дотримуватися всіх вимог, які сформульовані для кожного з нас як громадянина України по дотриманню карантинних обмежень», – наголосила заступник міського голови.

Тамара Іщенко зазначила, що зі 154 осіб, які померли восени в громаді за час пандемії, 151 був нещеплений, решта троє були вакциновані, але мали поважний вік і супутні захворювання.

Питання щодо вакцинації, які виникають у сумчан, Тамара Іщенко та Наталія Солдаткіна порадили вирішувати з лікарями первинної ланки, з якими укладена декларація. Саме вони спільно з профільними спеціалістами можуть визначити, чи є протипоказання до щеплення. У разі наявності такого, а воно може бути як постійне, так і тимчасове, що підтверджено лікарською комісією, пацієнт отримує довідку на спеціальному бланку. Наталія Солдаткіна наголосила на тому, що частіше хворіють невакциновані, а хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення.

«Потрібно розуміти, що люди, в яких є супутні хвороби такі як цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, онкологічні захворювання, – більше схильні до важкого перебігу коронавірусної хвороби. Це люди, яким у першу чергу слід задуматися про те, щоб убезпечити себе від цієї інфекції. Їм навпаки необхідно вакцинуватися, звичайно, після консультації лікаря, якихось додаткових обстежень, – сказала лікар. – Ми, як сімейні лікарі, не можемо нікого змусити до вакцинації. Ми лише застерігаємо і закликаємо, щоб ви подбали про своїх близьких. Не виключено, що молода людина, яка не хоче вакуцинуватися, перехворіє в легкій формі, але вона наражає на небезпеку своїх рідних, дідусів, батьків, які можуть захворіти у важкій формі».

Після одужання від коронавірусної хвороби рекомендовано щепитися через чотири тижні від появи симптомів або підтвердження діагнозу, але не пізніше ніж через шість місяців після перенесеної хвороби. У випадку, коли хвороба трапилася в проміжку між першою та другою дозами вакцини, і це не COVID-19, то необхідно продовжити щеплення відразу після повного одужання. В іншому випадку – через 28 днів.