Надрукувати
Перегляди: 763

Заступник міського голови Микола ВОЙТЕНКО провів нараду щодо організації збору та вивезення будівельного сміття та поводження з відходами рослинного походження.

До обговорення цих питань долучилися заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО, представники департаменту інфраструктури міста, керівництво управління «Інспекція з благоустрою м. Суми», КП «Сумижилкомсервіс», КП «Паркінг», ТОВ «Сервісресурс», представники управління освіти і науки, управління охорони здоров’я, підприємств, які надають послугу з управління будинком.

Микола Войтенко наголосив на тому, що в громаді склалася вкрай негативна ситуація зі збором і вивезенням будівельного сміття, яке засмічує контейнерні майданчики та лісосмуги, а також із накопиченням відходів рослинного походження, що створює незручності та шкодить екології. Тому закликав учасників зустрічі до конструктивного діалогу в інтересах громади. Посадовець звернувся до присутніх із проханням спільно випрацювати механізм, який дозволить зняти з порядку денного озвучене питання.

«Те, що робиться на наших контейнерних майданчиках для побутових відходів, це просто жах: привозять будівельне сміття вантажними машинами та скидають. Створюються проблеми і для міста, і для інших суб’єктів господарювання, яким доводиться це ліквідовувати», – зазначив заступник міського голови.

Начальник відділу санітарного очищення міста та поводження з ТПВ управління благоустрою департаменту інфраструктури міста Олександр ІВАНЕНКО звернув увагу на нехтування при проведенні ремонтно-будівельних робіт, у тому числі в закладах охорони здоров’я та освіти, питанням необхідності вивезення будівельного сміття спеціалізованими підприємствами у визначене місце, в результаті чого воно складується на контейнерних майданчиках. Посадовець повідомив, що департаментом інфраструктури міста направлено листи до управління освіти та науки, управління охорони здоров’я з проханням врахувати цей важливий момент.

Начальник управління «Інспекція з благоустрою м. Суми» вийшов із пропозицією не лише контролювати наявність у виконавців робіт договорів на вивезення та захоронення будівельних відходів, а й зобов’язати керівників структурних підрозділів міської ради, а також підприємств, установ та організацій комунальної власності, при проведенні ремонтних чи будівельних робіт підписувати акти виконаних робіт лише за наявності у тих, хто їх проводив, документа на підтвердження вивезення будівельного сміття на полігон.

Його пропозицію підтримала заступник директора ТОВ «Сервісресурс» Ірина НАБОКА, яка додала, що, навіть за умови наявності в тендерній документації договору на захоронення відходів, надалі виконавці робіт переважно на це не зважають.

У підсумку учасники наради вирішили провести серед керівників закладів освіти та охорони здоров’я та населення інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо поводження з будівельним сміттям, а також провести нараду з цього питання із забудовниками, адже мають місце питання і до них, активніше залучати до боротьби з порушникмии  представників поліції.

Також під час наради порушили питання необхідності облаштування в межах міста спеціального майданчика для складування саме ремонтно-будівельних відходів. Принагідно Микола Войтенко повідомив, що ведеться робота в напрямку створення окремого полігону для будівельного та великогабаритного сміття.

У питанні недопущення засмічення контейнерних майданчиків гіллям і листям управителям нагадали про обов’язковість вивезення ними відходів рослинного походження після прибирань, а представників управління освіти і науки, охорони здоров’я – про необхідність укладання закладами відповідних договорів.

Також Микола Войтенко доручив департаменту інфраструктури міста опрацювати питання ліквідації звалищ рослинних відходів, які утворилися поблизу контейнерних майданчиків.