0012.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради наголосив відповідним структурним підрозділам на важливості забезпечення доступу до вакцинації та необхідності дотримання сумчанами обмежувальних заходів.

Головний спеціаліст управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО повідомила, спираючись на дані минулого тижня, що ситуація з захворюваністю на COVID-19 залишається вкрай напруженою. Разом зі зменшенням на майже 10% кількості первинних хворих, на 5% зросла кількість активних недужих. Для забезпечення потреб у стаціонарному лікуванні додатково розгорнули 78 нових ліжок: 10 – у КНП «Клінічна лікарня № 4», 38 – КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона», 30 – у КНП «Центральна міська клінічна лікарня». На ранок понеділка, 8 листопада, в медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, для хворих на COVID-19 дорослих налічувалося 89 вільних ліжок (з киснем 78), для дітей – 104 (з киснем 62).

Зайнято хворими 532 ліжка. У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 267 осіб (216 – на кисневій терапії, 13 – у відділенні інтенсивної терапії, двоє – підключені до апаратів ШВЛ, восьмеро – до СІПАП), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 97 хворих (71 – на кисневій підтримці, шестеро – у відділенні інтенсивної терапії, четверо – підключені до ШВЛ), КНП «Клінічна лікарня № 4» – 58 недужих (30 – на кисневій підтримці четверо – підключені до СІПАП), КНП «Центральна міська клінічна лікарня» – 79 хворих (десять – у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 31 пацієнт (троє пацієнтів – у відділенні інтенсивної терапії).

Ще 82 містянин лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Й. Красовицького» (шестеро перебувають у відділенні інтенсивної терапії, підключені до апаратів ШВЛ), 117 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (двоє – у відділенні інтенсивної терапії, підключені до апаратів ШВЛ), 79 хворих – у КНП «Сумська обласна клінічна лікарня» (10 – у відділенні інтенсивної терапії, четверо – підключені до апаратів ШВЛ).

Наталія Кіпенко зауважила, що серед стаціонарних хворих вакциновані становлять менше 10%. Потреба в їх госпіталізації викликана необхідністю додаткового нагляду. Тож, посадовець вкотре наголосила на необхідності щеплення, яке дозволяє вберегтися від важкого перебігу хвороби. Вихідними, повідомила представник управління охорони здоров’я, проведено 1718 щеплень (попередніх – 1488). Усього протягом тижня зроблено16065 щеплень (попереднього – 18620). Загалом у громаді нині вакциновано майже 64,6% дорослого населення (щеплено 138340 осіб).

Міський голова Олександр Лисенко наголосив управлінню охорони здоров’я на необхідності забезпечення доступу сумчан до вакцинації та можливості вибору вакцин. Це, а також самодисципліна, перевірки дотримання карантинних обмежень, зазначив він, допомагає ефективно протидіяти COVID-19.

«Необхідно зберегти тенденцію до зменшення кількості хворих на COVID-19. Ми повинні далі продовжувати роботу з вакцинації. Створити такі умови, щоб у людей був вибір, були можливості, була вакцина, і лікарі, як це не складно», – зазначив Олександр Лисенко.

Крім цього, посадовець доручив профільному заступнику Тамарі ІЩЕНКО та управлінню охорони здоров’я, незважаючи на стабільну ситуацію з забезпеченням лікарень киснем, тримати це питання на постійному контролі, а також максимально швидко здійснити закупівлі за кошти, що були виділені додатково з бюджету громади на потреби галузі для закупівлі обладнання, необхідного для лікування хворих на коронавірус. Як розповіла Наталія Кіпенко, управління охорони здоров’я розраховує вже цього тижня укласти перші договори та, можливо, отримати перші поставки.