003.jpg

У Сумах триває підключення будинків до теплоносія, які перебувають на обслуговуванні ТОВ «Котельня північного промислового вузла».

Про загальний хід опалювального сезону в місті під час апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ звітували керівники теплопостачальних організацій.

Обладнання ТОВ «Сумитеплоенерго» працює у штатному режимі, теплоносій подається споживачам без збоїв, доповів заступник директора ТОВ «Сумитеплоенерго» Володимир ТИСЯЧНИК. 

Так, у суботу, 6 листопада, проведено розмежування ТОВ «Сумитеплоенерго» та ТОВ «Котельня північного промислового вузла», що дало змогу останньому постачати тепло будинкам.

За інформацією директора Котельні Ірини РИБАЛЬЧЕНКО, наразі триває підключення житлового фонду до теплоносія, на сьогодні до опалення підключено 177 будинків. завтра всі помешкання, які на обслуговуванні котельні будуть із опаленням.

«За останній тиждень нами була проведена велика робота щодо підключення Котельні. Ввімкнення будинків розпочалось 6 листопада ввечері. Тільки в четвер ми отримали договір на постачання природнього газу, у п'ятницю необхідно було змінити постачальника електроенергії, 6 листопада зранку були проведені всі роботи з ТОВ «Сумитеплоенерго» по розпломбуванню подачі природнього газу, о 13:00 ми розпочали переключення теплових камер з товариством, – повідомила директор КППВ. – Зараз ми працюємо в режимі трошки заниженому від параметрів, але у нас є п'ять днів на повне розгортання теплоносія. На сьогодні до опалення підключено більше 60% житлових будинків, що обслуговує Котельня».

Ірина Рибальченко подякувала всім, хто брав участь у відновленні роботи КППВ та укладенні відповідних договорів на постачання блакитного палива. Вона також зауважила, що зараз проводиться налагодження температурного режиму і триває заповнення внутрішньобудинкових мереж теплоносієм.

Міський голова доручив підключити до роботи всі обслуговуючі організації, працівників департаменту інфраструктури міста і Котельні з тим, аби пришвидшити підключення всіх багатоповерхівок до тепла.

«Дякую депутатам і членам виконавчого комітету, за те що ми, опрацювавши це питання, підтримали важливе для громади рішення і щодо Котельні, і щодо тарифів. У цей опалювальний сезон дуже складно вирішувалась проблема, тому що такої заборгованості в минулому році не було, минулого року вона була втричі меншою, цього року повністю змінилася процедура транспортування і сплати газу, при некористуванні відбувалося нарахування. Такі правила АТ «Сумигаз», і Котельня, повинна була сплатити плюс 25 млн грн, за період некористування блакитним паливом у міжопалювальний сезон, – сказав міський голова. – Я думаю, що стратегічно питання з Котельнею буде вирішено повністю. Наше завдання повернути котельню в громаду, згода головного бенефіціара і директора на це є. Юридично ми доопрацюємо це питання. Робоча група вже сформована, ми порахуємо всю економіку, доцільність. Якщо це буде зроблено, то такої проблеми більше не буде в жодному опалювальному сезоні, це наступний наш крок бу вирішенні даної проблеми».

Щодо нових тарифів очільник громади зауважив, що вони, дійсно, вищі за попередні, тому що значно збільшилася ціна на газ для населення та бюджетної сфери. Але разом із тим передбачається надання компенсації цим категоріям споживачів за збільшення вартості опалення.

«Розрахунки ми зробили для того, аби знати яка компенсація повинна бути з бюджету. Щоб люди не хвилювалися, ми будемо звертатися до держави за порядком розрахунку компенсації і затвердженням цього порядку, щоб був прописаний чіткий механізм. Наразі розрахунок тарифу ми робили відповідно до документів, поданих Міністерством. Ми приймаємо тарифи, щоб знати різницю, яку треба компенсувати, щоб мешканцям не підвищувати тарифи у цей складний час».

Олександр Лисенко доручив профільному заступнику Миколі ВОЙТЕНКУ взяти під особистий контроль питання підключення до опалення будинків, що перебувають на обслуговуванні Котельні, з тим, аби до завтра усі вони були з теплом, а також поставив завдання оперативно налагодити температурний режим.