006.jpg

У Сумах продовжують працювати мобільні групи з дотримання протиепідемічних вимог на об’єктах, що здійснюють господарську діяльність на території міста.

Про результати роботи мобільних груп розповіли під час брифінгу заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО, начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО, начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ, заступник начальника Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Оксана МАРТІРОСЯН, командир батальйону управління патрульної поліції в Сумській області Юрій ПАРАЩУК та начальник відділу превенції Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області Максим САМОТОЙ.

Тамара Іщенко наголосила на тому, що Суми продовжують перебувати у «червоній» зоні епідемічної небезпеки, адже наразі у громаді зберігається напружена ситуація за рівнем захворюваності та темпами госпіталізації містян.

«З метою запобігання розповсюдження коронавірусної інфекції влада вживає всіх заходів – створює умови для імунізації, контролює дотримання протиепідемічних вимог у «червоній» зоні епідемічної небезпеки. Для контролю за дотриманням чинного законодавства, проведення роз’яснювальної роботи розпорядженням Сумського міського голови створено мобільні групи, які перевіряють дотримання протиепідемічних норм в кафе, магазинах, аптеках, закладах побутового обслуговування, транспортних засобах, якими перевозяться пасажири, ринках тощо», – зазначила заступник очільника Сум.

Як зауважив Станіслав Кононенко, до складу мобільних груп входять представники Держпродспоживслужби, виконавчих органів міської ради, органів поліції та представники військової частини 3051 Національної гвардії України.

За період із 23 жовтня по 8 листопада рейдами з перевірки стану дотримання карантинних заходів було охоплено понад 600 об’єктів господарювання. За грубе порушення карантину (ігнорування маскового режиму, недотримання санітарно-епідеміологічних норм тощо) складено 251 адмінпротокол по ст. 44-3 КУпАП.

Загалом, починаючи з 6 січня, було перевірено понад 15 тис. об’єктів господарювання, складено 2517 адміністративних протоколів за ст. 44-3 КУАП.

За інформацією Олега Дубицького, спеціалісти відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів входять до складу двох мобільних груп. Одна мобільна група спільно з управлінням Держпродспоживслужби обстежує заклади торгівлі, заклади громадського харчування – ресторани, бари, кафе, інша (спільно з працівниками поліції) – слідкує за роботою всіх інших об'єктів торгівлі, особливо в нічний час.

«Робота наших мобільних груп більше спрямована не на покарання, а на превентивні заходи. Із початком дії «червоної» зони карантину, до Постанови Кабміну було внесено ряд змін стосовно вакцинації. Є такі сфери торгівлі та надання послуг, яким заборонено працювати, якщо у них відсутня стовідсоткова вакцинація працівників або ж ПЛР-тести, які діють протягом 72 годин. У напрямку виявлення таких ми працюємо кожного дня, – проводимо роз'яснювальну роботу, збираємо спільні з суб'єктами господарювання наради», – сказав Олег Дубицький.

Станом на 8 листопада, мобільними групами, в складі яких були представники відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів було обстежено близько 400 об'єктів торгівлі та закладів ресторанного господарства.

«Те, на що в першу чергу звертають увагу спеціалісти Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області – це дотримання маскового режиму, як продавцями так і покупцями, дотримання в чергах соціальної дистанції, наявність антисептичних засобів, наявність режиму дезінфекції приміщення, – повідомила Оксана Мартіросян. – У разі порушень спочатку проводиться роз'яснювальна робота, якщо порушення не усунуті – складається адміністративний протокол, що несе за собою накладення штрафу. Зауважу, що зараз переважна кількість громадян дотримуються протиепідемічних заходів».

За словами начальника відділу превенції Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області, роз'яснювальна робота з представниками бізнесу, щодо неухильного дотримання карантинних вимог, проводилась ще до впровадження «червоної» зони епідемічної небезпеки. Проте, після встановлення найвищого рівня епіднебезпеки кількість мобільних груп збільшено. Так, 20 мобільних груп чергують зранку і до вечора, 15 – звечора до опівночі.

За період проведення такої роботи правоохоронцями перевірено на території Сумської міської територіальної громади 2674 торговельних заклади, складено 258 протоколів за статтею 44-3 КУпАП.

Управління патрульної поліції в Сумській області очолює групу, яка здійснює перевірку карантинних заходів у громадському транспорті. За період «червоної» зони на водіїв транспортних засобів складено 53 адміністративних протоколи за статтею 44-3 КУпАП. Паралельно патрульними проводиться профілактична робота.

Наостанок, заступник міського голови Тамара Іщенко звернулась до всіх відповідальних осіб – керівників підприємств і організацій, фірм, компаній всіх форм власності, до фізичних осіб підприємців, до громадян міста – з проханням дотримуватися протиепідемічних вимог і пройти щеплення, яке, за її словами, гарантує захист від середньої тяжкості і важкого перебігу захворювання.