004.jpg

Департамент соціального захисту міста повідомляє, що 13 листопада за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі відзначають Міжнародний день сліпих. 

Як зазначається, ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах. Влада громади, депутатський корпус не залишаються осторонь проблем людей з інвалідністю, у тому числі і по зору, адже на обліку в департаменті соціального захисту населення перебуває близько 400 осіб з інвалідністю по зору, які потребують додаткового соціального супроводу.

З метою здійснення заходів соціальної підтримки вразливих верств населення реалізується програма «Милосердя», згідно з заходами якої у 2021 році надається 50% пільга на оплату житлово-комунальних послуг 77 особам з інвалідністю по зору І та ІІ групи. З початку року надано пільгу на загальну суму 180,8 тис. грн.

Також програмою з 2019 року передбачено надання одноразової матеріальної допомоги особам із інвалідністю по зору І та ІІ групи до Міжнародного дня сліпих. Цьогоріч допомогу отримають 285 осіб на загальну суму 120,1 тис. грн.

За ініціативи міського голови та департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради підписано Меморандум і запроваджено спільний проєкт допомоги мешканцям Сумської міської територіальної громади «Соціальний хліб», в рамках якого одиноких сумчан, що мають вади зору, які отримують послуги в територіальному центрі «Берегиня», двічі на тиждень безоплатно забезпечуються хлібобулочними виробами.

У Сумах діють дві громадські організації, які опікуються питаннями соціального захисту осіб із інвалідністю по зору. Це – громадська організація Українського товариства сліпих та громадська організація «Ініціативи Слобожанщини», членами яких є понад 400 осіб з інвалідністю по зору. З організаціями налагоджено тісну співпрацю у питаннях реалізації прав осіб з інвалідністю по зору. Слід зазначити, що запровадження всіх виплат соціально вразливим верствам населення за кошти бюджету громади завжди погоджуються з громадськими організаціями.

У співпраці з головою громадської організації осіб з інвалідністю по зору «Ініціативи Слобожанщини» Анатолієм САССОЮ міською владою було розроблено мобільний додаток для пасажирів комунального підприємства «Електроавтотранс», що повністю придатний для його використання незрячими користувачами, які використовують програми мовного доступу до інформації на екрані телефону або планшету. Даним додатком вже другий рік безоплатно користуються особи з порушеннями зору.

З метою визначення потреб осіб з інвалідністю по зору під головуванням заступника міського голови Віри МОТРЕЧКО проведено зустріч з членами громадської організації Українського товариства сліпих, де обговорені питання соціального супроводу членів громадської організації, інклюзивності будівлі, де розташована громадська організація, стан доступності прилеглої території.

За результатами засідання міського комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури надані доручення відповідальним структурним підрозділам міської ради щодо вжиття заходів для забезпечення доступності вулично-шляхової мережі для незрячих осіб, зокрема облаштування переходів тактильною плиткою, проведення ремонту прилеглої до громадської організації Українського товариства сліпих території. Також, опрацьовується питання щодо проведення у 2022 році робіт з облаштування соціально-значимих перехресть міста світлофорами зі звуковим оснащенням.

Коштами державного бюджету для осіб з інвалідністю по зору забезпечено наступні соціальні гарантії, а саме, впродовж 2019–2021 років:

надано компенсацію за самостійно придбані технічні засоби реабілітації для 72 осіб з вадами зору (компенсовано придбання мобільних телефонів для 57 осіб, механічних та електронних годинників – для 11 осіб, аудіоплейєрів – для двох осіб та тактильної тростини – двом особам);

оздоровлено 24 особи з інвалідністю за профілем лікування органів зору.

Працівники територіального центру «Берегиня» надають послуги догляду більш як 700 одиноким непрацездатним особам, з яких 35 – з порушеннями зору.

Департамент соціального захисту населення у Міжнародний день сліпих закликає всіх сумчан не бути байдужими, звернути увагу на людей, які втратили зір і потребують підтримки і допомоги.