005.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради міський голова Олександр ЛИСЕНКО доручив управлінню охорони здоров’я опрацювати питання встановлення в лікувальних закладах громади обладнання, яке виробляє кисень.

Очільник громади повідомив, що попередньо була проведена робота з оснащення лікувальних закладів обладнанням, що забезпечує безперебійне енергопостачання. Наразі є необхідність у кисневому забезпеченні.

«Такі установки є блокові та стаціонарні. Якщо немає приміщення, то робимо блок, якщо є приміщення – встановлюємо там обладнання або для балонів, або для рідкого кисню. Опрацюйте питання про те, як краще», – сказав голова обласного центру.

Олександр Лисенко додав, що для опорних лікарень є відповідна державна субвенція та створена програма, за якою фінансується даний вид робіт. Але потрібно обладнати такими кисневими установками всі лікарні.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО сказала, що це питання вже опрацьовується виконавчим органом.

«Є перелік закладів, де кисневі станції будуть встановлені за рахунок державних коштів. До цього переліку потрапили два наші лікувальні заклади – КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» та КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди». Інші заклади, у нас їх залишається три таких, що, дійсно, потребують такого обладнання для зняття напруги щодо забезпечення киснем. Це стосується КНП «Клінічна лікарня № 4», КНП «Клінічна лікарня № 5» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня». Зараз оголошено торги на розробку проєкту по лікарні № 5, такі ж тендери будуть проведені і для решти двох лікарень. Умовою для отримання вищезгаданого обладнання за рахунок державних коштів для тих двох закладів, які увійшли до переліку для фінансування з держави (КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» та КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди»), є проєктування, ці роботи вже ведуться», – додала Олена Чумаченко.

Роботи зі встановлення кисневих станцій за рахунок Державного бюджету у двох лікувальних закладах Сумської громади вестимуться наступного року. Орієнтовно відомо, що їхня потужність буде 450–500 л кисню, який виробляється за хвилину.

Міський голова Олександр Лисенко сказав, що чекає пропозицій від профільного управління для того, щоб цю роботу провести максимально якісно та оперативно.