Надрукувати
Перегляди: 760

У Сумах у Центрі науково-технічної творчості молоді з 2013 року функціонує музей техніки.

Такий музей – це специфічний, багатофункціональний соціокультурний механізм, спрямований на збереження історії розвитку та становлення радіоелектроніки. Він створювався з урахуванням актуальності та необхідності діяльності саме технічного музею, популяризації серед молоді технічних знань, зацікавлення їх наукою як основою втілення досягнень в сучасній техніці та створення технічних новинок власними силами.

Музей техніки має дев’ять експозиційних розділів, де представлені: зразки фізичних приладів ХХ століття; техніка часів Другої світової війни; звуко- та відеовідтворююча апаратура; аудіо- та відеотехнічні засоби навчання та багато іншого.

Проєктна діяльність, що відбувається на базі музею техніки, робить свій внесок у систему освіти і виховання гуртківців. Прикладом є спільний проєкт музею техніки та вихованців зразкового творчого колективу фотостудії «Ми» «Техніка в об’єктиві». Результатом діяльності стало створення оригінальної збірки світлин, де представлені експонати музею з креативної точки зору юних фотохудожників. Цікавим досвідом стала участь музею техніки у культурно-мистецькому проєкті «Ніч музеїв», у рамках якого були проведені тематичні екскурсії «10 кроків до світла».

Члени ради музею розробляють проєкти та ведуть науково-дослідницьку діяльність, поповнюючи розділ «Творчість молоді». З цими роботами вони беруть участь у конкурсах та конференціях різних рівнів.

Проведення занять, лекцій, бесід, бібліотечних уроків, виховних заходів на базі музею розширює вибір стимулюючих, розвиваючих та методично ефективних прийомів, методів, форм вивчення курсу радіоелектроніки в закладі позашкільної освіти.

Члени Ради музею неодноразово брали участь у програмі «Цікаві зустрічі», присвяченій Дню винахідника. Діяльність роботи музею висвітлювалась у публікаціях газети «Ваш шанс».

Цікавим інструментом роботи з відвідувачами є виїзні інтерактивні виставки. Розділи музею «Телебачення», «Звукозапис» та «Аудіовізуальні засоби навчання» були представлені на виїзній інтерактивній виставці експонатів у Сумській філії НСТУ телеканалу «UA: Суми» до Дня телебачення, радіомовлення і зв’язку.

Період карантинних обмежень став часом активних змін та поштовхом до пошуку нових, сучасних форм роботи. У часи пандемії відвідувачі сайту ЦНТТМ та сторінки закладу в мережі «Фейсбук» мають можливість переглянути: віртуальну оглядову та ряд тематичних віртуальних екскурсій за розділами музею («З минулого народжується майбутнє», «Привіт із «Казки», «Історія розвитку обчислювальної техніки», «Історія звукозапису», «Технічні засоби навчання», «Історія радіо»). Продовжується робота по оновленню та поповненню інформаційної відеотеки музею техніки новими віртуальними екскурсіями та посиланнями на цікаві відеоматеріали за темами розділів музею.

Адреса Центру науково-технічної творчості молоді: вул. Інтернаціоналістів, 18.

Попередній запис за телефоном 78-97-37.

Візитівка музею техніки

Віртуальна екскурсія музеєм техніки

Оглядова екскурсія

Віртуальна екскурсія «Історія звукозапису»

Віртуальна екскурсія «Технічні засоби навчання»