Надрукувати
Перегляди: 1523

26 квітня в місті відзначили 30-річницю Чорнобильської катастрофи.
Цього дня міський голова Олександр ЛИСЕНКО, представники обласної влади, громадських організацій, учнівської молоді, духовенства, ліквідатори, близькі та родичі «чорнобильців» зібралися на мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля».

Молебен за загиблими та померлими відправив Архієпископ Сумський і Охтирський МЕФОДІЙ, потому всі присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Далі відзначення роковин Чорнобильської катастрофи продовжилося в обласній філармонії.

«Ми пам’ятаємо ваш подвиг і конкретними справами, теплом та турботою прагнемо вгамувати біль ваших сердець. Хочеться лише низько вклонитися та подякувати за ваш мужній вчинок», – звернувся до присутніх міський голова.

За його словами, однією із проблем чорнобильців є забезпечення безоплатними лікарськими засобами. Розуміючи, що держава не може вирішити цю проблему в повному обсязі, з міського бюджету цьогоріч на ці потреби виділено 500 тис. грн., що удвічі більше ніж минулоріч. Ремонтуючи дороги та будинки, перш за все зважають на звернення «чорнобильців».

Олександр Лисенко вручив Грамоти міського голови та книги «Суми. Нове життя старих вулиць» за вагомий особистий внесок у справу соціального захисту осіб, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, активну громадську діяльність та особисту позицію, щодо відстоювання інтересів чорнобильської громади.

Опісля присутні мали змогу переглянути концерт в пам’ять про ті події та про людей, які ціною власного життя ліквідовували найстрашнішу техногенну катастрофу людства. Останніх вшанували хвилиною мовчання.

Цього дня у парку ім. Кожедуба «чорнобильці» під час польового обіду мали змогу згадати своїх побратимів та поспілкуватися.

«30 років тому, десь близько 2 ночі, підняли нас по тривозі. Працював тоді водієм вантажного автомобіля, залив повний бак та поїхав безпосередньо на місце аварії. З перших днів брав участь у ліквідації наслідків вибуху. Страшна трагедія змусила покинути рідну землю та переїхати до Сум. А далі – нестерпний головний біль та безперервне лікування...», – згадує ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь ПІНЧУК.

Нагадаємо, нині у Сумах на обліку перебуває 2 тис. 834 громадян, які постраждали внаслідок техногенної катастрофи, з них 1700 – ліквідатори аварії.