003.jpg

У Сумах відсьогодні розпочинаються заходи а рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

За інформацією департаменту соціального захисту населення, під час акції, яка триватиме з 25 листопада по 10 грудня, проводитимуться просвітницько-профілактичні заходи щодо формування культури гендерної рівності, попередження ризиків потрапляння у рабство, навичок протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та торгівлі людьми.

Враховуючи карантинні обмеження з метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції заходи проводитимуться здебільшого в онлайн режимі у вигляді тренінгів, челенджів, квестів, семінарів, бесід, практичних занять, виставок, перегляду відеоматеріалів та світлин з відповідної тематики.

Акція починається 25 листопада, бо саме цей день у 1999 році Генеральна Асамблея ООН оголосила «Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок». Насильство щодо жінок – одне з найпоширеніших порушень прав людини в світі, не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи, воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури.

За даними Всесвітньої організації охорони, здоров’я кожна третя жінка (33%) у світі протягом свого життя зазнає фізичного чи сексуального насилля. Переважно це домашнє насильство та здебільшого з боку свого інтимного партнера.

Залишається актуальною проблема домашнього насильства і для Сумської міської територіальної громади. З початку року відбулося 712 випадків домашнього насильства по відношенню до 516 осіб, 431 з яких (83,5%) – жінки. Аналіз стану родинного зв’язку між постраждалими та кривдниками свідчить, що 32,6% домашнього насильства допущено чоловіками по відношенню до дружин, 27,1% – синами по відношенню до матерів. Відносно 77 осіб домашнє насильство вчинялося неодноразово.

Всіх постраждалих від домашнього насильства проінформовано про установи, в яких можна отримати медико-соціальну, психологічну, юридичну та інші види допомоги.

«Досвід або загроза насильства перешкоджають жінкам в повній мірі здійснювати свої права людини і користуватися ними. Головне не замовчувати проблему та звертатися по допомогу», – зазначають у департаменті соціального захисту населення.

Інформаційна кампанія «Спровокувала?» від ООН Жінки в Україні

Перелік організацій, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства